Spring naar de content

Fotoserie: ‘Ik ben ziek en dat heeft effect op mijn lichaam’

HP/De Tijd Expo geeft jonge kunstenaars een podium om hun werk te tonen. Waarom? Omdat er veel moois wordt gemaakt én om uw ogen te verwennen. Deze week: Floortje Doedens uit Amsterdam.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Floortje Doedens (Amsterdam, 1987) is eindexamenstudent aan de Fotoacademie in Amsterdam.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Over haar werk
“Het overkoepelende thema in mijn werk is ‘vergankelijkheid’. Door zowel mijzelf als mijn omgeving te fotograferen probeer ik de schoonheid van vergankelijkheid, of anders gezegd: van het verval, gestalte te geven.

“Bij het fotograferen van mijn omgeving zoek ik naar een compositie die op het eerste gezicht een coherent geheel lijkt, maar dat uiteindelijk niet blijkt. Je ogen worden alle kanten op gestuurd. Dit geeft – hoe tegenstrijdig het ook klinkt – rust in het verhaal, omdat de beelden iets zacht poëtisch hebben.

“Bij de foto’s van mijn lichaam ligt dat anders. Ik draai er niet om heen: ik ben ziek en dat heeft effect op mijn lichaam. Het verval van mijn lichaam (door de ziekte van Crohn, red.) voltrekt zich geleidelijk – het zijn met name de bijwerkingen van medicijnen die van grote invloed zijn op mijn fysieke gesteldheid. Het is deze ziekte die me bewust heeft gemaakt van het verval van mijn lichaam, en in het verlengde: van het verval van mijn omgeving. Niets blijft zoals het is. Ik gebruik mijn ziekte als inspiratie, niet als leidmotief. Ik ben geen slachtoffer, maar een verteller die zich kwetsbaar opstelt om haar verhaal te vertellen.”

Meer werk van Floortje Doedens vindt u hier.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Ben je een jonge kunstenaar (student of pas afgestudeerd) en heb je tien kunstwerken die je in HP/De Tijd Expo wilt tonen? Neem dan contact op.

Onderwerpen