Spring naar de content

Davis Cup: mooi voor de Belgen, maar de Britten winnen (waarschijnlijk)

De streng beveiligde Flanders Expo in Gent is dit weekend het decor van de Davis Cup-finale. De verrassende Belgische gastheren ontvangen het Groot-Brittanië van Andy Murray. En de Britten zijn favoriet om het prestigieuze tennistoernooi voor landenteams te winnen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rick Stet

De kopmannen
Met Andy Murray heeft Groot-Brittanië de absolute ster van de finale in de selectie. De nummer twee van de wereldranglijst won al zijn wedstrijden in de Davis Cup dit seizoen. De Belgische hoop is gevestigd op David Goffin, die het jaar afsluit als zestiende van de wereld. De beide kopmannen speelden in hun carrière pas twee keer tegen elkaar. Murray was beide keren de sterkste.

België – Groot-Brittanië 0-1

De rest van het team
Naast Murray als stabiele factor, wisselde de tweede keuze van teamcaptain Leon Smith. James Ward kwam in actie tegen de Verenigde Staten en Frankrijk, Daniel Evans speelde in de halve finale tegen Australië. Voor de finale is de keuze gevallen op debutant Kyle Edmund, de 20-jarige nummer 100 van de wereld. Het dubbelspel wordt gespeeld door Murray en zijn jaar oudere broer Jamie.

Bij België was Steve Darcis tot de finale de man naast Goffin, maar voor de finale is er gekozen voor Ruben Bemelmans (108 op de wereldranglijst). Zijn speelstijl zou de Britten – en vooral Murray – minder goed liggen. Voor het dubbelspel heeft teamcaptain Johan van Herck gekozen voor Darcis en Kimmer Coppejans. Op papier zijn zij geen partij voor de broertjes Murray.

België – Groot-Brittanië 0-2

belgischdaviscup_HP
Team België: Kimmer Coppejans, David Goffin, captain Johan van Heck, Steve Darcis en Ruben Bemelmans

De weg naar de finale
Voor België lag de weg naar de finale zo goed als open. In de eerste ronde liet tegenstander Zwitserland zijn kanonnen Roger Federer en Stan Wawrinka thuis. De hoogst geplaatste speler van de Zwitsers was Henri Laaksonen, die net tot de beste 200 tennissers ter wereld behoort. Een ronde later was Canada de tegenstander, met Frank Dancevic (208 – wie kent hem niet) als kopman. Pas in de halve finale wachtte met Argentinië een tegenstander van formaat. Dankzij twee overwinningen van Goffin en een zege van Darcis in de laatste partij tegen de hoger geplaatste Federico Delbonis plaatste België zich voor de eindstrijd.

Groot-Brittanië rekende af met zwaardere opponenten om zijn plaats in de finale te veroveren. Achtereenvolgens waren de Verenigde Staten (met John Isner en David Young, twee spelers uit de top-50), Frankrijk (met Gilles Simon en Jo-Wilfried Tsonga, twee spelers uit de top-15) en Australië (met Bernard Tomic en Thanasi Kokkinakis, allebei top-100) de gerenommeerde tegenstanders die Murray en consorten naar de slachtbank leidden.

België – Groot-Brittanië 0-3

De historie
De Britten stonden in 1978 voor de laatste keer in de finale van het landentoernooi en hopen de beker voor het eerst sinds 1936 te winnen. België won de Davis Cup nog nooit, de finale werd een keer gehaald. In 1904 was Groot-Brittanië – toen nog ingeschreven als de ‘Britse eilanden’ – met 5-0 de sterkste in Londen.

België – Groot-Brittanië 0-4

Het thuisvoordeel
De Belgen mochten als thuisspelend team de finale organiseren. Ze hadden daarmee zowel de locatie als de ondergrond van de baan voor het uitkiezen. Het speelveld is neergelegd in de Flanders Expo, aan de rand van Gent. Ondanks de terreurdreiging in België worden er elke dag 13.000 (overwegend Belgische) toeschouwers verwacht in de evenementenhal. De wedstrijden worden gespeeld op gravel, niet toevallig de enige ondergrond waarop Murray nog nooit tot een grandslamfinale reikte.

België – Groot-Brittanië 1-4

Programma
Vrijdag 27 november
Goffin – Edmund
Bemelmans – A. Murray

Zaterdag 28 november
Darcis/Coppejans – A. Murray/J. Murray

Zondag 29 november
Goffin – A. Murray
Bemelmans – Edmund