Spring naar de content

Druktemaker Tyson Fury en de winst op Wladimir Klitsjko

Elf jaar was hij ongeslagen, de stoïcijnse bokskampioen Wladimir Klitsjko, maar zaterdagavond werd zijn zegereeks een halt toegeroepen door een Engelse druktemaker. Tyson Fury, naar eigen zeggen ‘de meest charismatische én snelste zwaargewicht sinds Muhammad Ali’, is de nieuwe wereldkampioen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rick Stet

Zoals het een echte bokswedstrijd betaamt, werd er vooraf al volop verbaal gevochten. Met name door Fury. De 27-jarige Europees kampioen wenste zijn twaalf jaar oudere opponent al voor het duel in Düsseldorf de eerste tikken te verkopen. Tijdens de staredown was Fury al licht op zijn voeten, lichter dan zijn tegenstander. “Je ziet er gespannen uit Wladimir. Kom op, lach eens.”

Klitsjko deed er het zwijgen toe, waarna Fury dichterbij kwam en zijn neus in de nek van de Oekraïner legde. “Ah, je ruikt lekker.” Wat hij had geroken, vroeg een journalist even later aan de Engelsman. “Hij rook naar parfum. Een vrouwenparfum.” Klitsjko – Fury: 0-1.

Onorthodox
Ook voorafgaand aan de partij won Team Fury de psychologische oorlogsvoering. Terwijl de arena zich vulde met opgewonden toeschouwers dreigden de Engelsman en zijn gevolg de wedstrijd af te gelasten omdat Klitsjko zijn handen zonder toezicht in had laten tapen. De Oekraïner kon niet anders zijn voorbereiding te onderbreken, de tape te verwijderen en – nu met toezicht – opnieuw aan te brengen. Klitsjko – Fury: 0-2.

De algemene aanname was dat Klitsjko in de ring snel korte metten zou maken met zijn provocatieve tegenstander. Een paar stevige klappen met de zo gevreesde Oekraïnse rechterarm, zouden Fury de mond wel snoeren. Niets bleek minder waar. Klitsjko wist zich ook tijdens het duel geen raad met de onorthodoxe stijl van de Brit.

klitschko_HP
Een gehavende Klitsjko na een van de vele tikken van Fury

Geheel in de stijl van de eerder gememoreerde Muhammad Ali danste Fury om de regerend wereldkampioen heen. Uitdagend legde de Engelsman zijn handen op zijn rug, soms lachte hij, dan weer leek hij Klitsjko uit de tent te willen lokken door tegen hem te praten. Steeds vaker deelde Fury daarbij rake klappen uit.

Unaniem
Het bracht Klitsjko van zijn stuk. De man die het zwaargewicht boksen zolang domineerde, had geen antwoord op de brutaliteit van zijn uitdager. Vitali Klitsjko – ooit ook een groot kampioen, nu de burgemeester van Kiev – probeerde zijn jongere broer er nog bovenop te helpen, maar het mocht niet baten. Op enkele rake klappen aan het eind van de twaalfde ronde na, werd de Oekraïner overvleugeld door Fury. De jury besloot unaniem dat de Engelsman de zege verdiende. Klitsjko – Fury: 112-115, 112-115 en 111-116.

De kersverse wereldkampioen geeft de bokssport zonder enige twijfel nieuw elan. Kon Klitsjko saaiheid worden verweten, Fury is allesbehalve. Naast een uitgebreid dankwoord voor de Heer, trakteerde hij zijn vrouw en de 54.000 toeschouwers op een serenade. Vals, maar met een ongekende overtuiging bracht hij Aerosmiths I don’t want to miss a thing ten gehore.

En Klitsjko? Die likte zijn wonden en richt zijn pijlen op een revanchepartij.

Fury_HP
Fury poseert met de vier van Klitsjko overgenomen kampioensgordels