Spring naar de content

Eredivisie: eindelijk Superboeren, tranen bij Foppe en een sterk PSV

De eerste overwinning voor De Graafschap, de emoties van Foppe de Haan, de Rotterdamse én de Gelderse derby, Ajax eindelijk weer eens langs angstgegner PEC Zwolle en een sterk PSV. De veertiende speelronde van de eredivisie in een notendop.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rick Stet

Zes punten voor De Graafschap
Veertien wedstrijden moest De Graafschap wachten op zijn eerste overwinning in de eredivisie sinds de promotie afgelopen zomer. In de eerste dertien wedstrijden verzamelde de ploeg van coach Jan Vreman slechts twee punten. In het belangrijke zespuntenduel tegen directe concurrent SC Cambuur keerde het tij. De Graafschap won met 2-3 in Leeuwarden, met dank aan een prachtige vrije trap van Karim Tarfi in de slotfase. En dus zijn zij weer Superboeren, in ieder geval voor even.

Foppe vindt het mooi
Foppe de Haan keek nog maar eens naar zijn leeggedronken glas. De oude trainer kon nog wel een slokje water gebruiken, geëmotioneerd als hij was tijdens de persconferentie na sc Heerenveen – Roda JC. De thuisploeg won met 3-0 en speelde bij tijd en wijlen goed. En dat raakte De Haan. “Dan beginnen ze echt te voetballen, dat vond ik echt mooi hoor,” zei hij, waarna zijn stem brak. “Dan zit ik er naar te kijken en dan doet me dat wat, want dat vind ik echt mooi. Daar doe je het voor. Je doet het voor de mensen. Ik wil dat het hier weer leeft.” En dat lukt De Haan, aan zijn hand laten de Friezen de slechte seizoenstart achter zich en vermaken ze het publiek steeds vaker. De trainer – die snel weer in zijn rol van nuchtere Fries probeerde te kruipen – deed de emoties af als ‘typisch voor een oude man’.

De Rotterdamse én Gelderse derby
Van Dale omschrijft een derby als een ‘sportwedstrijd tussen twee ploegen uit dezelfde streek’. Het afgelopen weekend kende er twee. In een heuse stadsderby won Feyenoord van Excelsior, de club die jarenlang als satellietclub fungeerde, maar inmiddels alweer enkele seizoenen op eigen benen staat. Michiel Kramer had met drie goals een groot aandeel in de 4-2 zege van Feyenoord. Meer beladen was de ontmoeting tussen Vitesse en NEC in de Gelredome. De supporters moesten het een jaar zonder Gelderse derby doen, maar het eerste duel na de terugkeer van NEC in de eredivisie was direct een rechtstreeks gevecht om de vijfde plaats. Vitesse trok dankzij een treffer van Valeri Kazaisjvili aan het langste eind.

Ajax langs angstgegner
Real Madrid en Juventus, het zijn de enige twee ploegen die Ajax een langere reeks wedstrijden van een zege af wisten te houden dan PEC Zwolle. Tot zondag lukte het de Amsterdammers vijf duels lang niet om te winnen van de club uit de Overijsselse hoofdstad. In de eredivisie werd drie keer achter elkaar gelijkgespeeld en PEC pakte ten koste van de Amsterdammers zowel de KNVB-beker als de Johan Cruijff Schaal. Zondag wist de koploper eindelijk af te rekenen met zijn angstgegner. Amin Youness en Thulani Serero tekenden voor de 2-0 overwinning van Ajax in Zwolle.

eredivisieweek14_HP
Davy Klaassen probeert Wout Brama van de bal te zetten

PSV excelleert voor rust
Een duel tussen de nummers een en drie van het vorig seizoen. Een strijd ook tussen misschien wel de twee beste aanvalslinies van het moment. PSV – AZ had alles in zich om een mooie krachtmeting te worden. Dat werd het geenszins. Waar de PSV-defensie relatief eenvoudig op de been bleef, schutterde de laatste linie van de Alkmaarders. Na een vroeg eigen doelpunt van Derrick Luckassen – die later ook nog rood zou krijgen – walste PSV over de tegenstander heen. Luuk de Jong velde nog voor de rust het vonnis, door Gino Coutinho twee keer te verschalken. De spits is met dertien doelpunten topscorer van de eredivisie.

Uitslagen veertiende speelronde
SC Cambuur – De Graafschap 2-3
sc Heerenveen – Roda JC 3-0
Excelsior – Feyenoord 2-4
FC Twente – Willem II 1-3
Vitesse – NEC 1-0
PEC Zwolle – Ajax 0-2
FC Groningen – ADO Den Haag 2-1
FC Utrecht – Heracles Almelo 4-2
PSV – AZ 3-0