Spring naar de content

Terugkijken: afgewogen zwartepietendocu Blackface stopt abrupt

De veelbesproken CNN-documentaire over Zwarte Piet is verschenen. Onder de naam Blackface maakt Roger Ross Williams een afgewogen portret over Nederlands meest besproken onderwerp.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

Blackface is op driekwart wanneer er een shot verschijnt van de maker, een Afro-Amerikaan die voor de liefde naar Amsterdam trok. Kort na de bekendmaking dat Williams bezig is aan de kwartierlange documentaire over Zwarte Piet ondervindt hij aan den lijve wat de discussie losmaakt onder de Nederlanders. Hij ontvangt doodsbedreigingen waarin op niet mis te verstane wijze wordt duidelijk gemaakt dat hij zich niet met deze Nederlandse traditie moet bemoeien. Er gaat op dat moment een rilling langs je ruggengraat. Hoe zijn we zo doorgeslagen dat we ons op zo’n extremistische manier laten gelden?

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Blackface is, in tegenstelling tot de voorspellingen van doemdenkers, een afgewogen portret van het fenomeen Sinterklaas vanuit een Amerikaans perspectief. Williams spreekt onder meer vrijwilligers die als zwarte piet langs scholen gaan, kunsthistoricus Elmer Kolfin en voorzitter van de Nederlandse Sinterklaas Stichting Jan van Wijk, maar ook tegenstanders van zwarte piet als Quinsy Gario. Alle kanten van de discussie worden gehoord, begeleid met nuance en tijdens de documentaire bekruipt je een vraag: waar maken we ons allemaal zo druk om? Dat is ook de reactie van Jennifer Tosch van Black Heritage Tours. “We kunnen pas tot een goede oplossing komen wanneer we iedereen accepteren zoals ze zijn. Als we maar een oplossing vinden waar iedereen mee kan leven,” zegt zij. Ongeacht kleur of ras of manier van feesten.

Williams eindigt desalniettemin met een stevig statement. Terwijl hij Sinterklaas op 5 december ziet vertrekken uit Monnickendam stelt de documentairemaker dat Zwarte Piet toch echt moet veranderen, omdat het niet meer van deze tijd is. Een abrupt einde, wat meer toelichting had verdiend na een afgewogen documentaire.

Blackface is te zien op de website van CNN onder de volgende link 

Bron: CNN
Bron: CNN