Spring naar de content

Chinese kunstenaar maakt baksteen van smog

Honderd dagen liep hij met een soort grote stofzuiger door Peking. Een Chinese kunstenaar die zichzelf 'Nut Brother' noemt, verzamelde vier uur per dag vervuilde lucht, en kwam zodoende in totaal tot zo'n honderd gram stof en smog. Hij mengde het met klei en bakte er een baksteen van. Zijn doel? Het aankaarten van de zware luchtvervuiling in de Chinese hoofdstad.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

De timing van de Chinese kunstenaar had niet beter gekund: Peking gaat momenteel gebukt onder zeer zware smog. Zijn verzameltocht met de grote industriële stofzuiger legde hij dagelijks vast op Weido, de Chinese variant van Twitter. Daarop valt te zien hoe hij de mond van het apparaat simpelweg omhoog houdt.

Kritiek
In China krijgt de baksteen van Nut Brother flink wat aandacht. Maar is de steen wel echt van smog? Meerdere gebruikers van Weido betwijfelen het. De enorm fijne stofdeeltjes zouden volgens hen te klein zijn om te verwerken in een baksteen. Bovendien zou de kunstenaar flink wat klei hebben toegevoegd aan de steen. Tegenover nieuwssite Quartz laat hij weten dat zijn werk echter niet te letterlijk moet worden genomen. 'Ik doe geen wetenschappelijk onderzoek', zegt hij. De baksteen moet vooral als symbool worden gezien, net als de ring van smog die Daan Roosegaarde eerder dit jaar lanceerde.

(Foto's via QZ.com)

Weido 3

Weido 4

Weido 5

Weido 1

Weido 2

Onderwerpen