Spring naar de content

Erdogan lijkt op Gollum. Mag dat?

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan doet denken aan een personage uit de Lord of the Rings-films. Als twee druppels water, moet de Turk Bilgin Ciftci hebben gedacht. Ciftci knipte en plakte verschillende foto’s van het LOTR-karakter Gollum en Erdogan bij elkaar, en verspreidde het geheel. En dat mag niet in Turkije. Voor het beledigen van de president riskeert Ciftci zelfs een gevangenisstraf.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

Een Turkse rechtbank heeft een team van experts bijeen geroepen om te onderzoeken of het ook daadwerkelijk om belediging gaat. Ciftci wordt in ieder geval verdacht van het delen van plaatjes waarop hij Erdogan met Gollum vergelijkt. Het is niet precies duidelijk aan welke criteria de Turkse rechtbank haar beslissing gaat toetsen.

Voor het onderzoek naar de afbeelding is een speciaal team van experts aangesteld. Deze groep bestaat uit twee academici, twee psychologen en een expert op het gebied van film- en televisieproducties. Het besluit om het team van experts in te schakelen volgde overigens nadat de rechter had bekend niets van Peter Jackson, noch de originele boeken van J.R.R Tolkien af te weten.

Ciftci, een arts, is inmiddels al uit het Publieke Gezondheidsinstituut van Turkije (THSK) gezet vanwege de vergelijking van de president met het fictieve karakter. Maar daar lijkt het dus niet bij te blijven.

E1
De gewraakte fotocompilatie

Onderwerpen