Spring naar de content

Dit zijn de muzikanten die het gaan maken in 2016

Het is december, en dus is het tijd om terug én vooruit te kijken. Op muzikaal gebied bracht 2015 veel goeds, maar wat kunnen we in 2016 verwachten? HP/De Tijd vroeg vier muziekkenners naar ‘de sound van 2016’: welke artiesten vinden we volgend jaar terug in de hitparade?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Atze de VriezeAtze de Vrieze, muziekjournalist bij 3voor12:

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

1. HAEVN
“Producers Martijn van der Meer en Jorrit Kleijnen hebben het al helemaal voor elkaar. Nog voordat ze een album hebben uitgebracht, scoorden ze met Finding Out More een Megahit bij 3FM. Ook hebben ze de muziek geleverd voor de reclames van Volvo. Het zal me niet verbazen als zij komend jaar veel succes gaan behalen.”

2. SFB
“In ons onderbewustzijn kennen we deze rappers uit Den Haag al. SFB staat namelijk ook op de verzamelplaat New Wave, waarvan Drank & Drugs van Lil’Kleine en Ronnie Flex het bekendste nummer is. SFB maakt hiphop voor de jeugd, maar ik hoop dat ze zich in 2016  gaan transformeren naar een hiphopact voor een groter publiek.”

3. Indian Askin
“Deze psychedelische maar toegankelijke rockband zie je steeds vaker voorkomen in de lijstjes. Komend jaar touren ze langs zowat alle Nederlandse clubs en staan ze op Noorderslag. Ik ga ze daar zeker gaan zien.”

Herman HofmanHerman Hofman, dj bij 3FM:

1. Eleonor Coco
“Het meeste geld zet ik op Eleonor Coco. Dat wordt de sensatie van 2016. Coco lijkt qua uiterlijk een beetje op Victoria Koblenko, maar dan met een gitaar om haar nek. Wat mij betreft heeft zij  met Bring U Back  de Song van het Jaar 2015 uitgebracht. Ze is heel eigen en maakt gewoon hele goede popmuziek met een randje. Ze was dit jaar ook even Serious Talent bij 3FM en het zou met niets verbazen als ze komend jaar veel punten gaat pakken.”

2. Sef
“Ik verwacht het komende jaar veel van Sef. Met zijn nummer Toch Houdt Ze Van Mij ontstijgt hij de hiphop, maar doet dat zonder zichzelf te verliezen. Gers Pardoel was altijd een stoere rapper met die supersuffe liedjes uitdacht. Dat werkte wel, want die nummers werden onwijze hits. Dat voelde voor mij een beetje als een sell-out. Maar Sef  heeft dat helemaal niet, terwijl hij niet meer de ouderwetse hiphop maakt die je van hem zou verwachten. Het zou me niets verbazen als dit (Sef’s laatste album In Kleur, red.) de definitieve doorbraak van Sef wordt bij iedereen en niet alleen bij de muziekliefhebbers. ”

3. Birth of Joy
“De beste band van dit moment, in mijn ogen. Birth of Joy komt in 2016 met een nieuw album. Ik heb dat al even mogen horen en het wordt echt te gek. De band wordt al jaren op handen gedragen in Frankrijk en Duitsland. Iedereen lijkt van deze gasten te houden, maar in ons land zijn ze nog niet heel erg bekend. Hun muziek zit zo goed in elkaar. Iedereen die ze ziet loopt na het concert weg en denkt: Ik weet niet precies wat ik gehoord heb, maar het is echt vet. Deze gasten moeten gewoon heel veel geboekt worden en dan kunnen ze misschien de Sound of 2016  worden en anders die van 2017″

Klaas KnooihuizenKlaas Knooihuizen, muziekjournalist bij OOR en HP/De Tijd:

1. Dollkraut
“Ik hoop dat Dollkraut in 2016 door gaat breken. Deze producer Pascal Pinkert maakt al een tijdje hele avontuurlijke techno. Het leuke is dat hij nog anologe synthesizers gebruikt, iets wat je amper nog ziet in die scene. Ook zijn muziek is iets gewaagder dan veel mainstream techno.”

2. IX
Marnix Dorrestein uit Amsterdam is een multi-instrumentalist. Vraag hem een willekeurig instrument te spelen en hij doet het. Hij won met zijn vorige band Über Ich de Grote Prijs, speelde met Jett Rebel, produceerde de laatste plaat van Herman van Veen, maar staat nu op eigen benen.”

3. De Likt
“De rappers van De Likt komen uit Rotterdam en worden vergeleken met De Jeugd Van Tegenwoordig. Dat klopt in mijn ogen wel, zeker op het gebied van rapteksten lijken ze veel op Willie Wartaal, Faberyayo en Vieze Fur. Met de EP De Likt en het hitje Ja Dat Bedoel Ik voorspel ik dat ze in 2016 een heel eind gaan komen. Voorman Simon stond twee jaar geleden al in de finale van De Grote Prijs, maar met De Likt gaat hij het komend jaar verder schoppen.”


Q Music 15 05 Wim van Helden by RVDA 17209aWim van Helden, dj bij Qmusic:

1. Lukas Graham
“De naam Lukas Graham doet vermoeden dat dit een zanger is. Dat klopt deels. Lukas Graham is namelijk een band uit Denemarken. De naam is afkomstig van de zanger van de band, die Lukas Graham (Forchhammer) heet. Lukas omschrijft de muziek van zijn band als “ghetto pop”, omdat ze verschillende stijlen combineren. Dat maakt ook dat hun muziek opvalt. We hebben bij Qmusic de track 7 Years in Repeat of Niet gehad, waar het met enorm veel enthousiasme ontvangen werd door de luisteraars. Ik verwacht dat dit in januari 2016 één van dé hits is in Nederland. De basis hiervoor wordt al gelegd in deze decembermaand. Het thema en de melancholie sluiten mooi aan bij deze tijd van het jaar. Het nummer doet me ook denken aan Let Her Go van Passenger, die in 2012 rond deze tijd uitkwam en een enorme hit werd.”

2. Rachel Platten
“Een Amerikaanse zangeres die dit jaar al onder de arm werd genomen door Taylor Swift. Fight Song stond in de UK en VS al op nummer 1. Ze is er niet vroeg bij, Rachel Platten is namelijk al 34 jaar. Ondanks dat Fight Song qua verkopen in Nederland niet onwijs veel heeft gedaan, wordt er op Shazam veel naar gezocht en zijn onze luisteraars erg enthousiast over dat nummer. Inmiddels is ook de single Stand By You uit. Qmusic is de enige zender die Rachel Platten op de playlist heeft staan, als meer zenders dit gaan doen, zou het wel eens heel hard kunnen gaan. Rachel Platten maakt lekker in het gehoor liggende, catchy liedjes die klinken als een combinatie van Taylor Swift en Kelly Clarkson.”

3. Charlie Puth
“De Amerikaanse zanger, songwriter en producer Charlie Puth boekte dit jaar al een enorm succes met de soundtrack van de film Fast & Furious 7. Samen met Wiz Khalifa werd See You Again een eerbetoon aan de overleden Furious-acteur Paul Walker. Op dit moment heeft Charlie Puth een hit samen met Meghan Trainor. Hun nummer Marvin Gaye was in andere landen al een tijd een groot succes. Nu de donkere dagen zijn aangebroken, het nummer heeft een beetje een Kerst-feel, en het ook gebruikt wordt in een commercial voor Fiat, gaat Marvin Gaye ook hier als een speer. In 2016 belooft het debuutalbum van Charlie Puth uit te komen. Dan zal ook blijken wat hij solo presteert. Ik verwacht daar wel wat van, want hij heeft inmiddels de support gekregen van blogger Perez Hilton, talkshow-host Ellen DeGeneres en schreef al voor andere artiesten. Dit lijkt dus nog maar het begin.”

Onderwerpen