Spring naar de content

Symboolpolitiek met kiloknallers

Supermarkten moeten stoppen met de verkoop van vlees voor stuntprijzen, beter bekend als de kiloknallers. Het kabinet moet daartoe dwingende maatregelen treffen, vindt coalitiepartij PvdA.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

Door het stunten worden boeren “gedwongen om hun dieren op te fokken tegen de laagste kosten. Daardoor is er geen geld voor wat extra bewegingsvrijheid in de stal en worden dieren met antibiotica op de been gehouden. Antibiotica die wij uiteindelijk ook binnen krijgen. Dat kan zo niet langer”, aldus PvdA’er Sjoera Dikkers.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Ik lees dat ondanks eerdere oproepen en gesprekken met supermarkten ze ‘gewoon doorgaan met het zo goedkoop mogelijk inkopen van vlees en dat is onverantwoord’, aldus de PvdA.

Er is veel tegen kiloknallers te zeggen. Heel veel zelfs.

Maar het supermarkten kwalijk nemen dat zij producten zo goedkoop mogelijk inkopen is absurd. Boeren verwijten dat zij (binnen de wet) hun vlees zo goedkoop mogelijk produceren evenzo.

Als beesten vol antibiotica worden gespoten, en dat slecht is voor ons om binnen te krijgen, dan moet je volgespoten vlees verbieden. Als je wil dat de beesten meer bewegingsvrijheid krijgen, dan verbied je net als bij kippen het equivalent van de legbatterij.

Regels omtrent voedselveiligheid en ‘diervriendelijkheid’ van productie (waar ook geïmporteerd vlees aan moet voldoen) zijn de middelen die de politiek moet inzetten om iets aan de kiloknaller te doen. Aan symboolpolitiek, goedkoop scoren met kiloknallers, hebben we niks.

Onderwerpen