Spring naar de content

Timelapse: vijftien jaar terrorisme in beeld

George W. Bush, destijds president van de Verenigde Staten, kwam in 2001 met zijn War on Terror. Zo'n vijftien jaar later is er weinig veranderd, nu zelfs onze eigen minister-president over 'een oorlog met IS' spreekt. Het terrorisme liet de afgelopen vijftien jaar niet alleen diepe sporen achter in het westen, maar in de hele wereld. In onderstaande video van Milan R. Vuckovic ziet u een timelapse van alle grootschalige terroristische aanvallen van de afgelopen vijftien jaar.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rowie van der Vliet

Deze timelapse laat elke terroristische aanval met meer dan 21 slachtoffers zien vanaf het begin van 1 december 2001 tot 13 november 2015, de dag van de aanslagen in Parijs. Hoewel er door de grote hoeveelheid aan data foutjes in kunnen zitten, geeft de video een helder beeld van de getroffen gebieden.

Vuckovic gebruikte voor zijn timelapse de databank Global Terrorism Database van de Univeristy of Maryland. Behalve voor de aanvallen uit 2015 - daarvoor baseerde hij zich op diverse nieuwsbronnen.

Deze video geeft een beeld van de gebieden waar de terroristen overal actief zijn. Ook laat het ons verrassende gegevens zien. Zo waren er in Irak geen terroristische aanvallen met 21 slachtoffers of meer, totdat het land in 2003 werd binnengevallen door de Verenigde Staten. Een ander feit is dat de meeste aanslagen plaatsvinden op plekken waar al oorlog is. De aanslagen in Parijs en 9/11 zijn uitzonderingen.