Spring naar de content

Cultuuragenda: Louise Korthals, een ode aan Theo Nijland en Isa Genzken in het Stedelijk

Elk weekend selecteert HP/De Tijd drie culturele evenementen die een bezoek waard zijn. Deze week: de voorstelling Zonder Voorbehoud van Louise Korthals, een hommage aan Theo Nijland in De Kleine Komedie in Amsterdam en een overzichtstentoonstelling van Isa Genzken in het Stedelijk Museum.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Louise Korthals – Zonder Voorbehoud
Cabaretière en zangeres Louise Korthals (1984) geldt als een van de jongste sterren aan het Nederlandse kleinkunstfirmament. Na het winnen van het Amsterdams Kleinkunst Festival in 2011, wonze twee jaar later de Neerlands Hoop, de jaarlijkse vakprijs voor jong theatertalent. Vorig jaar rond deze tijd ging haar tweede theaterprogramma Zonder Voorbehoud in première, waarvan ze nu de reprise speelt. De Volkskrant gaf de voorstelling vij sterren en schreef: “Vlieguur, het debuut van Korthals, stak ver boven alle beginnende collega’s uit. Na haar tweede programma kan dat oordeel alleen maar worden onderstreept: Louise Korthals is een megatalent.” Wie houdt van voorstellingen met poëtische liedjes en spitsvondige observaties, wie zowel wil lachen alswel aan het denken wil worden gezet: ze toert nog tot en met 18 januari 2016 met haar voorstelling door het land. Wees er dus snel bij.

Louise Korthals trekt nog tot en met 18 januari 2016 met haar voorstelling Zonder Voorbehoud door het land. Donderdag 3 december in de Stadsschouwburg Utrecht, vrijdag 4 december in de Stadsschouwburg Sittard-Geleen. Meer informatie en een complete speellijst vindt u hier.

Theo zelf even niet
Een hommage aan Theo Nijland? Is dat niet meer iets voor oude en dode mensen? Theo Nijland is nog niet heel oud, hij is net zestig geweest, en dood is-ie ook nog niet. Al scheelde dat laatste niet veel. In augustus was de kleinkunstenaar, door een scheur in zijn aorta, er namelijk bijna geweest. Nu gaat het hem wonderwel goed en de vooruitzichten zijn gunstig. Kort voor de gezondheidsproblemen voltooide Nijland het songboek Zoek het maar uit, met de bladmuziek van achtendertig van zijn liedjes. Op maandag 7 december vindt de presentatie van dit boek plaats in De Kleine Komedie in Amsterdam. Speciaal voor deze gelegenheid zingen onder anderen Marcel de Groot, Jelka van Houten, Paul de Munnik, Flip Noorman, Martine Sandifort en Remko Vrijdag liederen uit zijn repertoire. Theo zelf zit – gelukkig – in de zaal. Zo’n hommage bij leven zou je iedere artiest gunnen.

Theo zelf even niet. Maandag 4 december in De Kleine Komedie in Amsterdam. Er zijn nog kaarten. Meer informatie vindt u hier.

Isa Genzken – Mach Dich hübsch!
Het is de eerste grote overzichtstentoonstelling van de invloedrijke kunstenaar Isa Genzken (Duitsland, 1948) in Nederland: Mach Dich hübsch! Tot en met 6 maart 2016 toont het Stedelijk Museum in Amsterdam een retrospectief van haar al ruim veertig jaar durende carrière. De website van het Stedelijk beschrijft de tentoonstelling als volgt: “Mach Dich hübsch! is een avontuurlijke reis door veertig jaar artistieke durf en vindingrijkheid. (-) Genzken’s oeuvre vindt zijn basis in de beeldhouwkunst en kenmerkt zich door radicale vernieuwing en het vrije gebruik van media. In de loop van de tijd is zij een steeds breder artistiek terrein gaan bespelen. Zij maakt driedimensionale werken, foto’s, schilderijen, collages, tekeningen, installaties, kunstenaarsboeken, films en sculptuur in de openbare ruimte. Met meer dan 200 objecten is dit een van de grootste tentoonstellingen over haar werk ooit.”

De tentoonstelling Isa Genzken – Mach Dich hübsch! is tot en met 6 maart 2016 te zien in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Meer informatie vindt u hier.