Spring naar de content

Overzicht: dit zijn de elf beste series van deze winter

De dagen worden korter, de avonden langer, kortom: Koning Winter is in aantocht. En wat is er dan fijner dan op een kille winteravond met een dekentje over op de bank te kruipen en eens lekker een avond te gaan bingewatchen? Niets. Daarom selecteerde HP/De Tijd elf series (nieuwe titels, maar ook nieuwe seizoenen) die u over de koudste maanden van het jaar heen zullen tillen. Niet alles is al verschenen, maar dan heeft u in ieder geval tijd om de gemiste seizoenen alvast in te halen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

S1House of Cards, seizoen 4, Netflix
Uit hoeveel kaarten bestaat een kaartspel? Juist, tweeënvijftig. Uit hoeveel afleveringen bestaat een seizoen House of Cards? Juist, dertien. Het is dus aannemelijk dat met het vierde seizoen van deze uiterst populaire serie (vier keer dertien is tweeënvijftig) een einde komt aan het verhaal van de meedogenloze politicus Frank Underwood (gespeeld door Kevin Spacey), die zich als senator opwerkt naar vice-president en uiteindelijk president van de Verenigde Staten wordt. We willen niet spoileren, maar wie wil weten wat er in het nieuwe seizoen van de politieke thriller gaat gebeuren: hier wordt alvast een tipje van de sluier opgelicht.

Het vierde en waarschijnlijk laatste seizoen van House of Cards verschijnt februari 2016 op Netflix. 

Unbreakable Kimmy Schmidt, seizoen 2, NetflixS2
De perfecte serie voor het begin van het nieuwe jaar, wanneer de goede voornemens nog niet bij het grof vuil zijn gezet. Want wie wil er dan niet breken met het verleden en helemaal opnieuw beginnen? In Unbreakable Kimmy Schmidt doet Kimmy precies dát. Nadat ze vijftien jaar in een bunker opgesloten heeft gezeten, besluit ze naar New York te trekken, to start over. Ze komt terecht in een wereld vol nieuwe ervaringen als plastische chirurgie en daten, met Titus (Tituss Burgess) als hysterische nichterige huisgenoot en even zo hysterische miljonairsvrouw Jacqueline (Jane Krajkowski) als haar nieuwe baas. De perfecte sitcom vol foute grappen, slechte dialogen, maar oh zo lekker voor met een dekentje op de bank met die mok chocolademelk.

Het tweede seizoen van Unbreakable Kimmy Schmidt verschijnt begin 2016 (een datum is nog niet bekend) op Netflix.

S3Girls, seizoen 5, HBO
Voor eerdere seizoenen wisten de producenten al Golden Globes in de wacht te slepen; het vijfde seizoen van de serie Girls schept dan ook hoge verwachtingen. Ook in dit seizoen kijken we mee over de schouder van vriendinnen Hannah, Marnie, Jessa en Shoshanna. De twintigers wier vriendschap jaren terug gaat, leren elkaar in dit seizoen op een nieuwe manier kennen en staan voor belangrijke momenten in hun leven. Is de keuze om weg te lopen voor je problemen de juiste en wanneer heb je het nou echt voor elkaar? En hoe ga je om met life changing events als trouwen? Het zit allemaal in het vijfde seizoen van deze populaire dramaserie, waar gelukkig ook nog genoeg plek is voor de nodige humor.

Het vijfde seizoen van Girls start op 21 februari 2016 op HBO.

Divorce, seizoen 4, RTL4S4
Vierde en laatste seizoen van de Nederlandse dramaserie Divorce, waarin het leven van drie gescheiden mannen centraal staat. In deze komische dramaserie staat het leven van drie totaal verschillende mannen centraal, kerels van tussen de 35 en 45 jaar, die pas gescheiden zijn en daardoor noodgedwongen bij elkaar intrekken.  Tussen de drie mannen, gespeeld door Waldemar Torenstra, Jeroen Spitzenberger en Dirk Zeelenberg, onstaat ondertussen een hechte vriendschap. In het nieuwe seizoen komen er twee nieuwe vrouwen in het leven van de heren. Sandra Mattie, de rol van een van de twee vrouwen speelt, verklapte hierover aan RTL Boulevard: ‘’David is op een gegeven moment op zoek naar een ander kantoor en dan komen we elkaar tegen en dat klikt wel best wel.’’ We zullen het zien.

Het vierde en laatste seizoen van Divorce start op 3 januari 2016 op RTL4.

S5The Originals, seizoen 2, Netflix
Het derde seizoen van The Originals – de spin-off van The Vampire Diaries – speelt zich af in New Orleans. De familie die de stad ooit opbouwde, keert driehonderd jaar later terug naar het zuiden van de Verenigde Staten. Ze hebben daarbij maar een doel: de touwtjes in de stad opnieuw in handen krijgen. De serie barst van de familie-intriges, machtsstrijd en bloedige scènes. De personages stellen alles in het werk voor behoud van hun posities en de bloedlijn, maar is genoeg vertrouwen en verbondenheid? Een dramaserie met matige special effects, maar vol goede dialogen en ijzersterke rollen van acteurs als Joseph Morgan en Charles Michael Davis.

Het derde seizoen van The Originals verschijnt begin 2016 (exacte datum is nog niet bekend) op Netflix.

S6Flikken Rotterdam, seizoen 1, NPO1
Na tien succesvolle seizoenen Flikken Maastricht is het tijd voor een nieuwe serie: Flikken Rotterdam. Met een compleet nieuwe cast wordt het onrecht in de Maasstad bestreden. Net als in Flikken Maastricht krijgt de Rotterdam-versie te maken met een mix van ‘spannende actie, klassieke ‘whodunits’ en de persoonlijke interactie tussen de hoofdpersonen maar dan in een andere stad en met andere teams,’ aldus omroep Avrotros. Daaraan wordt toegevoegd dat de serie ‘ruiger en dynamischer’ is dan de versie die in Maastricht werd opgenomen. De cast van de nieuwe serie bestaat uit onder meer Huub Stapel, Cees Geel en Mark van Eeuwen.

Het eerste seizoen van Flikken Rotterdam start op 8 januari 2016 op NPO1.

S7The Knick, seizoen 1, HBO
Arts zijn aan het begin van de twintigste eeuw: het klinkt als een lot uit de loterij. Hoog opgeleid, een goede status en een beroep vol uitdagingen. In de serie The Knick is de werkelijkheid echter weerbarstiger. Dokter Thackery (gespeeld door de voortreffelijke Clive Owen) heeft eigenlijk al genoeg aan zijn eigen verslavingen, maar staat daarnaast samen met zijn assistent ook nog eens voor de uitdaging om de geldende normen van de geneeskunde in twijfel te trekken en de het beroep van arts verder te ontwikkelen. Maar in een wereld waar alles overschaduwd wordt de verschillen tussen arm en rijk, raciale spanningen en aanzien, staat Thackery dagelijks voor duivelse dilemma’s. En blijkt dat geen gemakkelijke opgave.

The Knick is te zien op HBO.

S8Jessica Jones, seizoen 1, Netflix
PI – private investigator. Dat is niet alleen wat hoofdpersoon Jessica Jones is, dat is ook wat deze serie in de kern is. Een klassieke detective, met als verschil dat Jessica Jones haar bovennatuurlijke krachten inzet in haar werk. Altijd op zoek naar het slechte in de mens – want daar is ze goed in. Maar ondertussen wordt ze achtervolgd door iemand die het slechtste in haarzelf naar boven weet te halen. Ze worstelt met de balans tussen de engelen en demonen in haar omgeving. Jessica Jones: een gevecht tussen het goede en het kwaad, de waan en de werkelijkheid en bovenal: een gevecht met haar eigen geest.

Het eerste seizoen van Jessica Jones is te zien op Netflix.

S9Transparent, seizoen 2, NPO2
In de laatste maand van het jaar brengen we veel tijd door met onze familie. Maar iedereen heeft wel een oom, tante of schoonmoeder waar ‘ie niet zo veel mee heeft. Iemand die irritatie opwekt. Maar dat is het met familieleden: je kiest ze niet uit. Dat blijkt ook in Transparent, de serie waarin het werkelijk bulkt van eigenaardige familieleden. Van de zweefteef en de transseksuele vader tot de vastgelopen rokkenjager – ze komen allemaal voorbij. In het tweede seizoen lijkt het leven voor deze onrustige types te stabiliseren, maar niets is minder waar. Desalniettemin zien ze in dat ze het met elkaar moeten zien te rooien. En daar slaan ze zich met de nodige ups and downs wonderwel doorheen. Transparent is een familiedrama vol humor, onverwerkte pijn, zoektochten en bovenal: vol liefde.

Het tweede seizoen van Transparent start op 6 maart 2016 op NPO2. Het eerste seizoen is hier terug te kijken.

S10Better Call Saul, seizoen 2, Netflix
Hij is misschien wat eigenaardig, louche en licht onbetrouwbaar, maar James McGill (of Saul Goodman, zoals hij zichzelf heeft gedoopt) is misschien wel de meest sympathieke advocaat van de wereld. De advocaat uit Breaking Bad kreeg vorig jaar met Better Call Saul zijn eigen spin-off. Better Call Saul is de prequel van Breaking Bad, en laat zien hoe de enigszins mislukte advocaat James McGill transformeert tot ‘succesvolle’ strafpleiter Saul Goodman. De serie toont wat vooraf ging aan Breaking Bad, en is dus goed te bekijken als u laatsgenoemde serie niet heeft gezien. Alvast twee puntjes uit het tweede seizoen: Saul Doodman komt op plekken waar we hem niet verwachten, en Mike Ehrmantraut (zijn kompaan) wordt teruggezogen in een wereld waarvan hij dacht dat hij die achter zich had gelaten. Dat belooft in ieder geval veel goeds.

Het tweede seizoen van Better Call Saul start op 16 februari 2016 op Netflix.

S11Dokter Deen, seizoen 3, NPO1

Dokter Deen vertelt het verhaal van een vrijgevochten, maar geplaagde vrouw die huisarts is op Vlieland. En Maria Deen is niet zomaar een huisarts. In verschillende situaties laat Deen zien dat ze buitengewoon medisch begaafd en bevlogen is. Deen komt op Vlieland in situaties terecht waar ze zich naast huisarts ontpopt als bekwaam gynaecoloog of dierenarts en als de dokter die van mening is dat je kleine operaties gewoon zelf uit kan voeren, op de praktijk. Niet alleen met de eilandbewoners heeft ze het een en ander te stellen, maar ook privé gaat het Deen niet altijd voor de wind. Ook in seizoen drie koersen we weer af op enkele roerige momenten; haar moeizame relatie met Oscar, de zorgen om de relaties en escapades van haar kinderen – zoals haar dochter die het eiland voor de vaste wal verlaat – en de uitdagingen in de zorg voor haar dementerende moeder. In dit nieuwe seizoen worden enkele nieuwe personages geïntroduceerd, onder meer gespeeld door Abbey Hoes en Pepijn Schoneveld. En Bram van der Vlugt komt ook naar Vlieland: hij speelt een uit Afrika teruggekeerde monnik.

Het derde seizoen van Dokter Deen start op 4 januari 2016 op NPO1.