Spring naar de content

De argumenten voor Zwarte Piet zijn op

Het is voorbij lieve mensen. We kunnen ermee stoppen. Zelfs de intelligentsia staat tegenwoordig schouderophalend voor zich uit te prevelen met een hulpeloze ik-weet-het-allemaal-ook-niet-meer-blik in de ogen. Terwijl de laatste oprisping van de zwartepietendiscussie gekenmerkt werd door argumenten van het kaliber ‘wat ZWART is,, moet ZWART blijfen!!1’ deed deze week ook een tweetal verwarde wetenschappers een gênante chocoladeduit in het jutezakje.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Lisa Bouyeure

Laten we beginnen met Hans Siebers, universitair hoofddocent aan Tilburg University. De arme drommel gleed donderdag zo hard uit dat hij pardoes in de brievenrubriek van NRC Handelsblad belandde. Racisme in Nederland is, gezien onze historie, onlosmakelijk verbonden met de Holocaust, schreef de wetenschapper die zich specialiseerde in onderwerpen als multiculturalisme en diversiteitsmanagement. Roger Ross zou de Nederlanders met zijn CNN-documentaire Blackface het recht ontnemen om er een eigen, niet-Amerikaanse definitie van racisme op na te houden. ‘Gezien het Nederlandse verband tussen racisme en de Holocaust hebben Nederlanders gelijk als ze zeggen dat Zwarte Piet niets met racisme te maken heeft. Door sinterklaasvierders toch van racisme te betichten, beschuldig je ze ervan de Holocaust te legitimeren.’ Sorry, wat? En meneer Siebers, hoe zat het trouwens ook alweer met dat andere deel van onze geschiedenis? En nogmaals: wát?

‘Eigenlijk is Zwarte Piet zo gek nog niet’ zei Victor Lamme, hoogleraar cognitieve neurowetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, die maandag in RTL Late Night gillend uit de bocht vloog. Waarom? Omdat racisme voortkomt uit de negatieve associaties die we bij donkere mensen hebben, en ze daarom wel een gezellig rolmodel kunnen gebruiken. ‘Het is zeker voor kinderen een heel positief donker iemand: hij brengt cadeautjes, hij brengt snoep.’ Lamme noemde de olijke karikatuur zelfs een kans voor de zwarte gemeenschap om ‘iets positiefs neer te zetten’. Voor de beeldvorming, begrijpt u? Want daar hebben ze naast Humberto Tan en president Obama natuurlijk geschminkte blanken in blackface voor nodig.

En dan was er ook nog onderzoek gedaan naar de manier waarop kleine kinderen naar Zwarte Piet kijken. Wat blijkt? De jonge gelovigen zien hem meer als clown dan als persoon met een zwarte huidskleur. Met de wetenschapper in kwestie was dit keer overigens weinig aan de hand, al werd met haar resultaten vrij onzorgvuldig omgesprongen. Wat veel media namelijk niet vermeldden, was dat vooral de vijfjarige kandidaten Zwarte Piet nauwelijks met zwarte mensen associeerden. Bij zesjarigen was dat al 11 in plaats van 3 procent, en bij zevenjarigen zelfs 20 procent.

‘De kinderen hebben besloten!’ werd er hoe dan ook triomfantelijk geroepen. Ja, laten we de wil van kleuters voortaan als leidraad nemen. Je kent ze wel, die kleine gastjes die je allerlei onzin over paarden, wortels, stoomboten en schoorstenen op de mouw kan spelden – uit diezelfde mouw hangt vaak een want aan een touwtje. Misschien kunnen ze dan meteen al onze echtelijke geschillen beslechten, over het avondeten beslissen, hun eigen bedtijd bepalen en desgewenst een tongpiercing nemen. Oh, en ze kiezen natuurlijk ook wat hun ouders komende maandag aandoen naar hun werk. Welke kleur Piet in deze kinderhemel zou hebben? Zwart toch? Zwart! Sorry lieve mensen, maar voor dat soort onzin hebben ze daar echt helemaal geen tijd.