Spring naar de content

De officiële HP/De Tijd sportman en sportvrouw van het jaar-verkiezing

Het is weer die tijd van het (sport)jaar. De balans wordt opgemaakt en daarbij lopen de gemoederen steevast hoog op. Dat is dit jaar niet anders, na de nominaties van BMX-coureur Niek Kimmann, shorttracker Sjinkie Knegt en springruiter Jeroen Dubbeldam (Sportman van het Jaar) brak een storm aan protest los. Wat was dit nou allemaal zeg? Geen echte wielrenner, zoals Tom Dumoulin, maar iemand op een smurfenfietsje. Geen echte snelheidsduivel, zoals Sven Kramer, maar een pygmeeënschaatser. En ook geen echte piloot, zoals Max Verstappen, maar een vriendelijke man op de rug van een veel mooier dier.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Mark van den Heuvel

We zijn, zoals gewoonlijk, weer eens veel te ver doorgeschoten, riepen critici. De jury, bestaande uit Pieter van den Hoogenband, Leontien Zijlaard-Van Moorsel, Esther Vergeer, Charles van Commenée, Joop Alberda, John Volkers, Ewoud van Winsen en Jeroen Bijl, hebben de naam van ons land te grabbel gegooid met hun ‘scorebordjournalistiek’, zo luidde de aantijging. Is dat ook zo? Ja, een beetje wel natuurlijk.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Koffietafel
Dubbeldam werd Europees kampioen. En Kimmann won een wereldtitel, net als Knegt. Maar om nou te zeggen dat we er dagenlang over hebben gesproken aan de koffietafel, nee, niet echt. Sterker, tot op de dag van vandaag loop je uit te leggen wie Niek Kimmann eigenlijk is als de  verkiezing ter sprake wordt gebracht. Dat is raar.

Is de jury blijven steken in goede bedoelingen? Ja, dat ook. Ga in het buitenland maar eens uitleggen dat Formule I-sensatie Max Verstappen niet genomineerd is en shorttracker Sjinkie Knegt wel. Blijkbaar is er alleen gekeken naar de prestatie pur sang, naar het resultaat en niet naar de grootte van de sport. Het winnen van een prijs woog zwaarder dan de status. Wat natuurlijk ook best merkwaardig is. De keuze van de jury heeft geen enkel maatschappelijk draagvlak en dat hoeft ook niet, blijkbaar. Maar daarom gaan we het hier en nu wel dunnetjes over doen – met alle respect voor Dubbeldam, Kimmann en Knegt.

ANP-1400_25877698
Michael van Gerwen is de derde genomineerde voor de verkiezing van HP/De Tijd

Naast de gedoodverfde winnaar Max Verstappen en wielrenner van het jaar Tom Dumoulin nomineren we als derde kandidaat voor de titel ‘Sportman van het Jaar’ darter Michael van Gerwen, ook een Europees kampioen.

Arendsoog
Nu horen we de jury onmiddellijk bezwaar aantekenen. Darts? Dat is toch meer een spel in de kroeg, dan een sport? Dan kan je net zo goed de Nederlands kampioen klaverjassen nomineren. Die zien er vaak net zo atletisch uit als Van Gerwen. Maar daar vergist de jury zich dus in. Opgegroeid in een ander milieu had Van Gerwen met zijn arendsoog net zo goed een gelouterd boogschutter kunnen worden. En dat is wél een Olympische sport. Argumenten tegen Van Gerwen worden ook niet meteen van tafel geveegd als je wel een shorttracker en een BMX-coureur nomineert. Twee sporten die een slap aftreksel zijn van hun moedersport, zoals tafeltennis zich verhoudt tot tennis.

Kramer of Knegt? Daar hoef je toch niet lang over na te denken? Dumoulin of Kimmann? De vraag stellen is hem eigenlijk al meteen beantwoorden. Maar alleen in Nederland krijgen we het voor elkaar om toch voor Knegt en Kimmann te kiezen. Want die hebben iets gewonnen. Dan maakt het verder dus niet (zo heel veel) uit in welke inferieure sport dat is geweest.

epa05055323 A handout picture made avialable by the FIA of Dutch Formula One driver Max Verstappen of Scuderia Toro Rosso posing with the Rookie of the Year award trophy at the International Automobile Federation (FIA) Prize Giving Gala 2015 in Paris, France, 04 December 2015.  EPA/FLORENT GOODEN - FIA  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
Max Verstappen kan kans maken op de titel ‘Sportman van het Jaar’

En Max Verstappen, de nummer twaalf van het voorbije Formule I-seizoen, wat heeft die nou helemaal gepresteerd? Heeft hij  iets gewonnen dan? Nou dan! Dus nomineren we Sjinkie. Zelfs als talent van het jaar werd de onlangs 18 jaar geworden Verstappen gepasseerd of over het hoofd gezien. Terwijl zijn impact op de mondiale Formule I-sport toch enorm is geweest. Niet voor niks werd Verstappen door zijn eigen federatie recent uitgeroepen tot ‘Personaliy of the Year’ en ‘Rookie of the Year’. Ook tekende hij voor de ‘actie van het jaar’, met een inhaalmanoeuvre langs Felipe Nasr op het circuit van Spa.

Nee, genomineerd als talent van het jaar werden wél ijshockeyer Daniël Sprong, volkomen terecht overigens, maar ook Marrit Steenbergen en Frank de Wit. Daarmee heeft de jury zich pas echt onsterfelijk belachelijk gemaakt. Want zeg eerlijk, Max Verstappen kent iedereen, maar in welke sporten zijn Steenbergen en De Wit goed zijn? O nee, dat maakt niet uit. Hoe serieus wil je als jury eigenlijk worden genomen?

De officiële HP/De Tijd-nominaties Sporter van het Jaar

Mannen:
Max Verstappen
Tom Dumoulin
Michel van Gerwen

Vrouwen:
Dafne Schippers

De winnaars worden volgende week bekend gemaakt. Over de uitslag valt te corresponderen.

2015-09-11 20:32:11 Netherlands' Dafne Schippers celebrates after winning the women's 200m during the Brussels' Diamond League athletics meeting at the King Baudouin stadium in Brussels, on September 11, 2015. AFP PHOTO/Emmanuel Dunand
Dafne Schippers is genomineerd voor de HP/De Tijd sportverkiezing

Iedere maand ontleedt Mark van den Heuvel voor HP/De Tijd een sport.