Spring naar de content

Dit zijn de beste stukken van deze week

Iedere week selecteert de redactie voor u de vijf beste, meest spraakmakende of opmerkelijke artikelen die verschenen op onze site.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

B1Waarom voorspelbare muziek niet goed is, maar ‘Imagine’ van John Lennon wel
De nieuwe nummer 1 in de Top 2000, Imagine van John Lennon, is uiterst voorspelbaar. Het is mierzoet, er is niets poëtisch aan. Vraag een willekeurig kind van zes om een gedicht te schrijven over zijn diepste wens, en hij schrijft de tekst van Imagine. Veel naïever ga je het niet krijgen. Toch is Imagine een ijzersterk nummer. Klaas Knooihuizen legt uit waarom.

Zó ziet Nederland er uit in 2030B2
De makers van Back to the future deden het al, trendwatchers wagen zich er voortdurend aan en nu hebben ook het Centraal Planbureau (CPB) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in de glazen bol gekeken. Dinsdag presenteerden ze de verkenning welvaart en leefomgeving en daarin ziet Nederland er in 2030 anders uit. Remco Rous vat de uitkomsten samen.

B3Dit zijn de elf beste series voor deze winter
De dagen worden korter, de avonden langer, kortom: Koning Winter is in aantocht. En wat is er dan fijner dan op een kille winteravond met een dekentje over op de bank te kruipen en eens lekker een avond te gaanbingewatchen? Niets. Daarom selecteerde HP/De Tijd elf series (nieuwe titels, maar ook nieuwe seizoenen) die u over de koudste maanden van het jaar heen zullen tillen.

5576181c3a5d79a77fcc8986_santa-cruz-del-islote-colombia-tout-961x720Zien: dit kleine eiland heeft de hoogtste bevolkingsdichtheid ter wereld
Het eiland is niet veel groter dan een voetbalveld, en toch wonen er 1200 mensen op: Santa Cruz del Islote, het dichtst bevolkte gebied van de wereld. Even wat feitjes: op het eiland staan honderd gebouwen, de bevolkingsdichtheid is vier keer zo hoog als in Manhattan, het grootste plein is even groot als een halve tennisbaan en er staan een handjevol bomen. Saillant detail: op het eiland komt geen criminaliteit voor.

ANP-1400_29482190De argumenten voor Zwarte Piet zijn op
Het is klaar. Het is op. Zelfs de intelligentsia staat tegenwoordig, tijdens de laatste oprisping van de zwartepietendiscussie, schouderophalend voor zich uit te prevelen met een hulpeloze ik-weet-het-allemaal-ook-niet-meer-blik in de ogen, schrijft Lisa Bouyeure. Aanleiding zijn twee wetenschappers die zich deze week in het debat te dachten moeten mengen, maar daarbij genadeloos uit de bocht vlogen.