Spring naar de content

Eredivisie: Ajax goed op weg, Henk is boos en huisjurist heeft werk

De eredivisie is vijftien speelronden onderweg en de krachtsverhouding tussen de teams begint steeds duidelijker te worden. De traditionele top-3 won en neemt verder afstand. Een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen in de nationale competitie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick Stet

Ajax op titelkoers?
De eredivisie is nog niet op de helft, maar in Amsterdam werden de eerste Ajacieden al gevraagd naar het kampioenschap. Gezien de resultaten van de Amsterdammers in eigen land is dat ook niet vreemd. Ajax domineert in de eredivisie. Geen club won zo veel, scoorde vaker of kreeg minder doelpunten tegen. Zaterdag won de ploeg van trainer Frank de Boer ruim van sc Heereveen. Het kon zich zelfs stevige blunders van Joël Veltman en Jasper Cillessen permitteren. En dus gelooft Viktor Fischer – twee keer trefzeker tegen de Friezen – in de titel: “Tuurlijk gaan we voor het kampioenschap. Ik denk dat we daar meer dan goed genoeg voor zijn.”

Foppe bepaalt zelf
Het strijdplan van Foppe de Haan was tegen Ajax dus niet afdoende. Toch geen mokkende De Haan in de mixed zone van de Amsterdam ArenA. De oude trainer leek te beseffen dat hij zijn hobby nog wat langer professioneel mag uitoefenen. Heerenveen vroeg hem en Foppe denkt erover. Hij gaat nog even kletsen met de nieuwe directeur, want die kent-ie nog niet. En dan overleggen. Want Geke en hij hadden allemaal andere plannen. Eigenlijk zou hij maar vier wedstrijden blijven, dat werd tot de winterstop en nu wil Foppe misschien wel tot het eind van het seizoen blijven. “Natuurlijk moet je dat overleggen. Maar mijn vrouw zal mij niet tegenhouden. Uiteindelijk bepaal ik zelf.” We zijn nog niet van Foppe de Haan af.

Henk is boos
Terwijl De Haan de ene Friese ploeg weer aardig op de rails heeft gekregen, ontspoort SC Cambuur steeds verder. De ploeg uit Leeuwarden wacht als enige ploeg in de eredivisie nog op een overwinning. Zondag werd er met 3-0 verloren op bezoek bij concurrent Willem II, waarmee de situatie van Cambuur nog penibeler wordt. En dus werd Henk de Jong weer gevraagd hoelang hij nog trainer is in Leeuwarden. En daar had hij ‘geen zin an’. “Het kan me helemaal niets schelen. Ik wil niet depressief worden van die vragen van jullie. Sodemieter gauw op.”

Spectaculaire bijna 0-0
Dat een wedstrijd met slechts een doelpunt niet saai hoeft te zijn, bewees de ontmoeting tussen Vitesse en PSV (0-1). In totaal werden er in de Gelredome zaterdagavond 36 doelpogingen gedaan, netjes verdeeld over beide ploegen. Ter vergelijking: bij De Graafschap – FC Utrecht, die eenzelfde eindstand kende, was het slechts de helft. Dan kon je als toeschouwer dus beter een kleine dertig kilometer verder op zitten. In Arnhem legden beide ploegen elkaar het vuur aan de schenen. Uiteindelijk ging PSV er dankzij een doelpunt van Jorrit Hendrix met de winst vandoor.

Huisjurist aan de slag
Joris van Benthem mag zich opmaken voor een nieuwe trip naar Zeist. De huisjurist van Feyenoord, die dit seizoen Rick Karsdorp, Eljero Elia en Michiel Kramer al aan vrijspraak hielp, krijgt dit maal de zware taak te voorkomen dat Simon Gustafson wordt geschorst. De Zweedse middenvelder gaf Mark-Jan Fledderus zondagmiddag een stevige elleboogstoot. Het ontging scheidsrechter Bas Nijhuis, die later verklaarde dat de actie een rode kaart waard was. Feyenoord won de wedstrijd tussen de nummer drie en vier van de ranglijst uiteindelijk ruim. Doelpunten van Elia, Kramer en Dirk Kuijt zorgden voor een 3-0 eindstand in De Kuip. De Heraclieden eindigden de wedstrijd wél met tien man. Ramon Zomer ontving rood na een opstootje.

Uitslagen vijftiende speelronde
AZ – ADO Den Haag 0-1
Excelsior – FC Twente 1-1
Vitesse – PSV 0-1
De Graafschap – FC Utrecht 0-1
Ajax – sc Heerenveen 5-2
Willem II – SC Cambuur 3-0
Feyenoord – Heracles 3-0
NEC – PEC Zwolle 2-2
Roda JC – FC Groningen 0-0