Spring naar de content

Teleurstellende sterrenregen bij Michelin-presentatie

Vandaag verscheen de nieuwe Michelingids. In de maanden voorafgaand aan de sterrenregen werd er door culi-minnend Nederland weer druk gespeculeerd. Zal er naast de Librije*** en De Leest*** een derde ster bij komen in Nederland? Wie zou zijn ster dit jaar verliezen? Wie zijn de nieuwkomers? En zitten er verrassingen bij of juist niet?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tom Kellerhuis

's Ochtends zoemde het nog van de geruchten in het DeLaMar-theater in Amsterdam. Daar werd om tien uur ’s de nieuwe gids gepresenteerd, voor het eerst sinds lange tijd in Amsterdam, immers het culinaire mekka van het land. Zou Mario de Ridder, die zijn Zwethheul** sloot en in Rotterdam Joelia begon, met een twee sterren krijgen? Krijgen Joris Bijdendijk van Rijks® en Wouter van Laarhoven van Wynands allebei hun eerste ster? Beiden kookten in eerdere restaurants namelijk ook een ster. Behoudt Merlet* in Schoorl na een chefswissel zijn ster, evenals Seinpost* in Scheveningen, na een formulewijziging? Andere goede kanshebbers waren: Aan de Zweth in Schipluiden en Meliefste in Wolphaartsdijk. Alsmede Zout & Citroen in Oosterhout en Jérôme in Valkenburg. Van de langer bestaande restaurants zijn andere getipte kanshebbers: Zarzo in Eindhoven, Zeezout in Rotterdam, Villa la Ruche in Voorburg, Podium onder de Dom in Utrecht, De Goudplevier in Peize, Noble in Den Bosch, Hemelrijk in Hulst, Karel V in Utrecht, Jaimie van Heije in Ouderkerk en O&O in St. Willebrord.

Vorig jaar kreeg Nederland er vijf nieuwe eensterrenrestaurants bij. Voor een tweede ster kwamen volgens de geruchtenmachine in aanmerking: Bij Jef* in Den Hoorn, De Groene Lantaarn* in Zuidwolde, Vinkeles* in Amsterdam, Pure C* in Cadzand en La Rive*. Vorig jaar kreeg Nederland er twee nieuwe tweesterrenzaken bij, onder wie en terecht Soenil Bahadoer van de Lindehof in Nuenen. De eeuwige vraag bleef natuurlijk of Michelin Inter Scaldes** eindelijk met drie sterren ging waarderen. Dit Zeeuwse restaurant is al jaren kanshebber voor die derde ster. Ook Boreas** en Bord’Eau** in Amsterdam werden genoemd.

Enfin, de verwachtingen waren dus hooggespannen. Maar wat bleek: bijna geen van de veronderstelde kanshebbers belandden uiteindelijk op het podium. Ja, een tweede ster, en zeer verdiend, voor De groene lantaarn. Zeven nieuwe eerste sterren verder, waarvan er één voor Aan de zweth en eentje voor Zarzo.

Van de rest van onze voorspellingen bleek niets te kloppen dit jaar. Joelia kreeg één ster, en aan de reactie aan de telefoon te horen, was chef Mario de Ridder daar niet echt blij mee. Het meest opvallende nieuws was wel dat Nederland dit jaar geen enkele ster verloor. Dat gegeven is uniek in de wereld, en zegt wellicht iets over de constante kwaliteit van ons vaderlands culinaire wereldje. De hoogste baas van Michelin beloofde ons echter dat er in 2017 veel meer te verwachten valt.

Een zoethoudertje, dus.