Spring naar de content

Interview Erland Galjaard: ‘Als baas bij de commerciëlen ben je bij voorbaat verdacht’

RTL-programmadirecteur Erland Galjaard geeft eigenlijk geen interviews, maar voor HP/De Tijd maakte hij een uitzondering. Hij heeft een zwaar jaar achter de rug: zijn vrouw Wendy van Dijk werd op smadelijke wijze van cokegebruik beticht, en zelf wordt hij weggezet als rücksichtslose geldwolf – terwijl zijn veelbekeken programma’s de ene na de andere Televizier-Ring winnen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Aan de muren van zijn kantoor hangen tekeningen, een van zijn tante, een boerderij waar zij en zijn moeder als kind op uitkeken (“Romantisch, hè?”) en van zijn dochters uit zijn eerste huwelijk – inmiddels negentien en zeventien. “Dit is een paashaas. En dit hier moeten eieren voorstellen.” Hij raakt zijn salade niet aan, want ‘met volle mond spreken is wel erg onbehouwen’. Erland Galjaard, RTL-programmadirecteur en echtgenoot van Wendy van Dijk, is voorkomend, galant. Zijn vader Hans Galjaard, emeritus hoogleraar humane genetica, noemt zijn zoon in interviews ‘een exacte kopie’ van zichzelf. Een man met ‘gein’ in zich, iemand naar wie je ‘met de benen gestrekt’ kunt luisteren. “De ómwegen in mijn vaders verhalen… Maar ik ben net zo erg, ha ha!”

Galjaard, de enige gesjeesde student in een familie van wetenschappers, is trots op zijn werk. De kijkcijfers zijn immer hoog en veel van wat hij aanraakt verandert in een Gouden Televizier Ring – dit jaar gewonnen door SynDROOM – of zelfs een Emmy. Maar bovenal vindt hij het net als zijn vader belangrijk om als integer man gezien te worden.

“Bij een van de laatste grote interviews die ik gaf, om Project P – Stop het pesten uit te leggen, wist ik niet dat ik op de foto moest. Ik had een T-shirtje aan.” Hij trekt een kast open. “Kijken of die krant hier nog ligt. Nee, weggegooid, goed zo. Weet je hoeveel ingezonden zeikbrieven ik daarover kreeg? De boodschap doet er kennelijk niet meer toe als je een T shirtje draagt. Als baas bij de commerciëlen ben je bij voorbaat verdacht.

“Vanwege ons bereik hebben we de mogelijkheid om dingen te doen die misschien zelfs sommige politici niet kunnen. Ik doe dit werk omdat ik geloof dat je met tv een belangrijke positieve invloed kan hebben op mensen. Zowel door ze te amuseren, te laten ontspannen, als door discussies op gang te brengen, begrip te kweken. Maar veel van wat wij maken en doen, kan op wantrouwen rekenen. Als de KRO een programma maakt over kankerpatiënten in de laatste fase van hun leven en het hele gezin wordt gefilmd, dan is dat ‘duiding’ en ‘zingeving’. Als wij dat doen, is de wereld te klein.” Stilte. “Nu beginnen we meteen al daar, dat was niet de bedoeling.”

Het hele artikel leest u hier op Blendle.
Bent u geïnteresseerd in meer artikelen van
HP/De Tijd? Lees ze hier op onze gloednieuwe app.

Onderwerpen