Spring naar de content

In kaart: de miljoenen vaten olie die dagelijks worden opgepompt

Saoedi-Arabië mag dan te boek staan als oliegrootmacht; ook in Rusland en de VS wordt dagelijks veel olie uit de grond gehaald. In de strijd om de markt worden dagelijks vele vaten uit de grond gepompt. Een journaliste van The Telegraph onderzocht in oktober dit jaar de productie, en maakte een overzichtelijke kaart. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rowie van der Vliet

Oliekartel OPEC is deze maand niet tot een overeenkomst gekomen over het maximum aan olie dat gepompt mag worden. Vooral Saoedi-Arabië en Iran, twee van de dertien landen die OPEC vormen, lijken een voet tussen de deur te zetten. Met als gevolg dat er in een maand als oktober 31,5 miljoen vaten per dag werden geproduceerd door de OPEC-landen. Volgens het International Energy Agency is er momenteel een olie-overschot van 3 miljard vaten, wereldwijd.

Ook Rusland en de Verenigde Staten zijn druk bezig met het winnen van olie. Rusland gaat met Saoedi-Arabië de concurrentie aan op de Europese markt; de Verenigde Staten zijn druk bezig schaliegas (aardgas uit schalie) te verkrijgen.

Prijzen dalen nu net zo snel als ten tijde van de financiële crisis. Een vat Brent-olie (de benchmark voor aardolie) kost in 2016 naar schatting twintig dollar per vat. Momenteel is dat nog 43 dollar.

The Telegraph maakte een overzichtelijke, interactieve kaart van de wereld, waarop te zien is hoe olie zijn weg vindt over de wereld. Ook ziet u hoeveel olie er per dag werd geproduceerd in oktober 2015 door met u muis over een land te gaan. Opvallend genoeg produceerde Saudi-Arabië niet de meeste olievaten per dag, maar de Verenigde Staten (12,7 miljoen) gevolgd door Rusland (11,12 miljoen). De kaart werd gemaakt door journaliste Mehreen Khaan.