Spring naar de content

Primeur: het dieptepunt van 2016 (lolbroeken met Huys en Rutte)

Even hoopte ik dat het nieuwsbericht in de Volkskrant een briljante grap was van de De Speld: Den Haag krijgt een eigen versie van het beroemde Correspondents’ Dinner, dat ieder jaar door de politieke pers in Washington wordt georganiseerd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Arthur van Amerongen

‘De uitnodigingen worden op dit moment verstuurd aan hoofdredacteuren en uitgeverijen,’ kondigde journalist en initiator Twan Huys donderdagavond aan bij De Wereld Draait Door.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Twan Huys, de megalomane Limburger die de gevaarlijkste psychopaat uit de Nederlandse misdaadgeschiedenis triomfantelijk een platform gaf in het sowieso al volstrekt kritiekloze College Tour, met als bij elkaar gedreven klapvee puisterige eerstejaarsstudenten uit de provincie die hun handjes blauw klappen voor de meesterinterviewer (terwijl iedereen weet dat dat volgens mijn gewaardeerde hoofdredacteur Tom Kellerhuis de geboren en getogen Lunterenaar Frénk van der Linden is).

Twan Huys, naast wie Ivo Niehe een genadeloze ondervrager van de inquisitie lijkt. Twan Huys die – met een redactie van 25 bakvisjes – bij Guus Hiddink niet verder komt dan vragen als: wat is uw lievelingseten en wat gebeurt u als u een Koreaans restaurant binnenloopt?

Die Twan Huys, de buitenman die na dertig jaar grote stad nog steeds zijn Limburgs accent niet heeft weten uit te bannen, koerst nu aan op het debacle van 2016. Mijn tenen krullen reeds in mijn Birckenstocks van de plaatsvervangende schaamte. Een bomvolle Beurs van Berlage, vol met beschonken journaille, inkthoeren en schrijvende apen. Wie niet lacht om de grappen van Twan Huys, krijgt geen drank meer. DDR light. Op 10 februari wordt het galadiner met Nederlandse pers, premier Rutte en cabaretier Youp van ’t Hek voor het eerst gehouden. Naar Amerikaans model zal de premier eerst een zo grappig mogelijke speech geven, waarna hij zelf op de hak wordt genomen door een cabaretier. De grappen zullen worden uitgeschreven door Dolf Jansen, Claudia de Breij, Francisco van Jole, de Lama’s en het tiepetje Rutte zal worden gespeeld door iemand uit de stal van Koefnoen. Youp van ’t Hek gaat Rutte toespreken in een video, zo las ik in de courant. De video is reeds uitgelekt: ‘Zeer geachte heer Mark Rutte, we hebben elkaar nog nooit live ontmoet zover ik weet, maar in februari gaat dat gebeuren. Ik heb er heel veel zin in.’

Van ’t Hek kon het niet laten alvast een grapje te maken: ‘En we gaan meneer Van Nieuwkerk vragen of hij nog een goede kok voor ons heeft.’

U begrijpt het. Dit is de polderversie van Comedy Central Roast, maar dan sudderend op een waxinelichtje of een petreoleumstel. Een volstrekt voorspelbare avond met een triomfantelijke Rutte die gierend van het lachen naar huis wordt gedragen door het journaille, dat zingt: zo’n goeie hebben wij nog niet gehad, zo’n goeie hebben wij nog niet gehad.

Huys bij DWDD ten slotte: ‘Ik verwacht heel veel van meneer Rutte. Als je als eerste premier het Correspondents’ Dinner opent, dan moet dat de speech van je leven worden. Voor alle zekerheid heb ik daarom gevraagd of Youp Rutte’s tekst wil schrijven. Dat wordt lachen hoor!’

Ik vermoed dat een persconferentie van Kim Il-sung, de eeuwige president van Noord-Korea, pittiger is en zeker humoristischer. De avond kan enkel nog gered worden als Hausmagger optreedt met hun hommage aan Rutte.