Spring naar de content

Was Molde nou zo slim, of Ajax zo dom?

Over Molde FK is het laatste woord dus nog niet gezegd. Dat zou misschien verleidelijk zijn voor Ajax — uitgeschakeld worden door een mindere ploeg, kan gebeuren — maar niet zo slim. En slim lijkt nou juist het kernwoord in de treurige ondergang van Ajax in de Europa League. Slim, dat was Molde wel en Ajax niet. In de Arena had het Noorse basisteam (met een totale waarde volgens Transfermarkt van 17 miljoen euro) het donderdag meer naar de zin dan Ajax (goed voor 94 miljoen). Hoe kan een team slimmer zijn dan een elftal dat bijna zes keer zoveel waard is?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Auke Kok

Dat lijkt me de kernvraag voor de Ajaxleiding, voor zover die tenminste niet bezig is met onderling moddergooien. Zoals bekend was Molde klaar in de Noorse competitie, het clubje was al geplaatst voor de volgende ronde en toch kostte het weinig moeite de zogenaamde raspaardjes uit Amsterdam op een afstand te houden. Het Aker Stadion in Molde past vier keer in de Arena, maar de bespelers van dat stadionnetje leken volwassener (slimmer dus) dan Ajax. Klopt ook, de gemiddelde leeftijd van Molde was 24,8. Het team van Frank de Boer was 22 jaar en leek totaal niet de slimheid in huis te hebben voor antwoorden op de verdedigende tactiek van Molde.

ANP-1400_35372177
Jairo Riedewald, Ricardo van Rhijn, Mitchell Dijks na afloop

Was Molde nou zo slim, of Ajax zo dom? Uit de statistieken blijkt dat Ajax internationaal precies hetzelfde speelt als in de eredivisie. Zelfde percentages balbezit, zelfde tactiek. Terwijl er over de grens meer op resultaat wordt gespeeld, doet Ajax kennelijk alsof dat niet zo is, en zien we spelers die plotseling hun zelfvertrouwen kwijt zijn en veel vaker naast of over schieten. Na fris en bevlogen spel tegen Heerenveen volgt machteloos heen en weer geschuif tegen Molde.

Antieke slimmigheden
Voor de Noren geldt het omgekeerde. Het aanvallend ingestelde clubje schakelt in Europa over op een ‘realistischer’ systeem en werd eerste in de poule. Eigenlijk is wat Molde doet helemaal niet bijzonder. Overal in Europa zijn elftallen opgestaan die snel en slim kunnen handelen en die zich plooien naar gewijzigde omstandigheden. Daar heb je geen gigantische omzetten voor nodig. Kwestie van slim trainen, slim scouten en slim opleiden. Wat Ajax doet is wél bijzonder: eindeloos blijven vertrouwen op de jeugd en op antieke ‘slimmigheden’ zoals tussen de linies lopen. In de ons omringende landen zijn between the lines en zwischen den Linien inmiddels bekende begrippen, iedereen doet het. Daarbovenop is er handelingssnelheid, loopvermogen en voldoende ervaring.

Ajax is ingehaald door armoedzaaiers als Molde FK en lijkt dat zelf niet in de gaten te hebben.

Ieder weekend schrijft Auke Kok voor HP/De Tijd een column over sport.

Onderwerpen