Spring naar de content

'Wij' zijn de allerbeste in poolbiljart. En niemand weet het

Europa heeft Amerika verslagen. Waarmee? Dat weet eigenlijk bijna niemand. RTL 7 bracht vier achtereenvolgende avonden een uur lang flitsen van de felbegeerde Mosconi Cup in beeld. Twee mannen verzorgden het commentaar, waarbij de een de ander zo nu en dan vroeg om een spelsituatie uit te leggen. Niet gek. Weinig mensen begrijpen immers het poolbiljart, laat staan dat ze de spelers herkennen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

En dat wringt dan weer wel. De beste spelers van Europa komen uit Nederland. Sterker nog: de beste spelers ter wereld komen uit Nederland. De 38-jarige Nederlander Niels Feijen, voormalig wereldkampioen in het straight pool, was de grote man tijdens de meest recente Mosconi Cup in Las Vegas. Feijen sleepte drie punten binnen en won de dubbel met de Oostenrijker Albin Ouschan. Alleen zijn dubbel met Nick van den Berg - inderdaad, ook een Nederlander - ging verloren.

Eredivisie voor de eer
Terug in Nederland kan Feijen redelijk ongestoord over straat. Tijdens een dagje bij de Eredivisie poolbiljart laten de meeste wereldtoppers uit eigen land zich vaak niet eens zien. De Eredivisie pool, het allerhoogste niveau in Nederland, speel je namelijk voor de eer en niet voor het geld. Dat moet elders, bijvoorbeeld in het buitenland, worden verdiend.

En dat valt enigszins te verklaren. Naar een gemiddelde dag Eredivisie poolbiljart komt slechts een handvol toeschouwers per team. Tel daarboven nog eens een handvol neutrale toeschouwers, en dat is het wel. Koos Schreuder, sponsor van Eredivisieploeg Strokes of Genius, pleitte onlangs tegenover dagblad De Gooi- en Eemlander voor meer exposure van het poolen. Op de dag dat 'zijn' team thuis speelde, legde hij de enkele neutrale toeschouwers gretig de spelregels uit. 'Wij' hebben immers de wereldtoppers in huis, vertelde hij tegenover het regionale medium. Andere media waren er niet.

Verwar de sport trouwens niet met snooker of biljart, de sporten die wél aandacht krijgen. Sporten die wél begrepen worden. Sporten waarvan we de toppers wél kennen.

Gewonnen. Maar wat?
Vanaf 1994 vechten Europa en de VS jaarlijks om de Mosconi Cup. Liefst tien van de eerste twaalf edities won Amerika, maar de laatste zes edities werden door Europa gewonnen. Ditmaal won Europa de Mosconi Cup met 11-7.

En 'wij' hadden een belangrijk aandeel, maar dat weet dus niemand. Helaas.

Onderwerpen