Spring naar de content

Eredivisie: natuurlijk Ziyech, Utrecht kwelt De Boer en spanning aan kop

Eindelijk won SC Cambuur en ook FC Twente pakte weer eens een zege, uiteraard met dank aan Hakim Ziyech. Bovenin blijft het onverminderd spannend; de gehele top-3 liet punten liggen. Een overzicht van het zestiende eredivisieweekend.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick Stet

Toch weer Ziyech
Het moest gebeuren voor FC Twente zaterdagavond. De kampioen van 2010 speelde in de Grolsch Veste een heus degradatieduel met De Graafschap. En even leek het helemaal mis te gaan. De ploeg, die dit seizoen helemaal niets bespaard blijft, moest na een half uur verder met tien man. Nick Marsman zou een overtreding hebben gemaakt op Nathan Kabasele. Rood en een penalty, die er in de rebound ook nog eens werd ingeschoten. Einde verhaal, normaal gesproken. Maar de Tukkers rechtte de rug, maakten snel gelijk en gingen er in de blessuretijd zelfs met de winst vandoor. Het was – hoe kan het ook anders – Hakim Ziyech die de zege veiligstelde en de Twentse supporters feest liet vieren als in de hoogtij dagen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Ruzie met de grensrechter
‘Van dagen over de Champions League reppen, naar puntverlies tegen Ard van Peppen.’ Het hoongelach bij de fans van de concurrenten was zaterdagavond groot op de sociale media. PSV hield eigenhandig de eer van het Nederlandse voetbal in Europa omhoog, maar slaagde er niet in te winnen van Van Peppens Roda JC (1-1). Het mooiste beeld van de wedstrijd kwam vlak na de 0-1 van de bezoekers, die volgde op een buitenspelmoment. Dat zag de grensrechter niet, de bebrilde man achter hem wel. En dat kreeg de assistent-scheidsrechter te horen.

ajaxutrechtbody_HP

Kwelgeest FC Utrecht
Zonder supporters, maar met een 3-4-3-opstelling begon Ajax zondag aan de immer lastige uitwedstrijd bij FC Utrecht. Of het door het ontbreken van de steun van de eigen aanhang kwam, of door de naweeën van de Europa League-ontmoeting met Molde FK, de koploper kwam niet goed voor de dag. De wedstrijd in de Galgenwaard leek lang uit te draaien op 0-0 – Ajax schoot na de 36e minuut niet meer op doel. Toch won de thuisclub, dankzij een late goal van Yassin Ayoub. FC Utrecht bleek daarmee andermaal de kwelgeest van Frank de Boer. De trainer verloor in zijn vijf jaar als hoofdverantwoordelijke in Amsterdam reeds twintig punten tegen de Domstedelingen.

Feyenoord wint óók niet
Door al het bovenstaande leek het het weekend van Feyenoord te worden. Na het puntenverlies van PSV en Ajax hoefden de Rotterdammers alleen zelf nog maar te winnen op bezoek bij FC Groningen, ware het niet dat zij in de Euroborg nog ongeslagen waren. En ook tegen de nummer twee van de eredivisie hield de Trots van het Noorden stand. FC Groningen nam zelfs brutaal de voorsprong via Michael de Leeuw. Dirk Kuijt herstelde de schade, maar een rode kaart voor Jan-Arie van der Heijden voorkwam dat Feyenoord echt op de winst kon gaan jagen. De ploeg van coach Giovanni van Bronckhorst loopt desalniettemin een punt in op Ajax, waarmee het al spannender wordt aan de kop van de competitie.

Uitslagen speelronde zestien
sc Heerenveen – Excelsior 2-1
ADO Den Haag – Willem II 1-1
PSV – Roda JC 1-1
SC Cambuur – NEC 3-1
FC Twente – De Graafschap 2-1
FC Utrecht – Ajax 1-0
FC Groningen – Feyenoord 1-1
PEC Zwolle – AZ 2-1
Heracles Almelo – Vitesse 1-1