Spring naar de content

Waarom mensenkenner Gertjan Verbeek successen gaat vieren

Gertjan Verbeek is gek. Dat zou je kunnen zeggen van een trainer die zijn topscorer op de bank zet. Verbeek is trainer van VFL Bochum, een Duitse tweededivisionist die tot het seizoen 2009-10 voornamelijk in de Bundesliga actief was. Momenteel bezet Verbeeks Bochum de zesde plaats op het tweede niveau van Duitsland. Een plek die de club vooral te danken heeft aan tien doelpunten van de tamelijk bonkige spits Simon Terodde. Na het zoveelste puntenverlies op rij zette Verbeek hem echter op de bank. Verbeek kent de beperkingen van zijn (ex-)spelers.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

Dat bleek al tijdens pakjesavond, dit jaar. Gertjan Verbeek is op dat moment – jawel, Gertjan is overal – aanwezig als analist bij de wedstrijd tussen Ajax en sc Heerenveen. Tijdens de warming-up van dat duel steekt Heerenveen-aanvoerder Joey van den Berg zijn middelvinger op naar – zo blijkt later – Diederik Boer. Het wordt breed uitgemeten op tv. Niemand weet tot dan toe dat het om ‘een geintje’ gaat. In eerste instantie denkt men zelfs dat Van den Berg zijn middelvinger naar de Ajax-aanhang opsteekt. Dom, vindt Verbeek.

Na afloop van het duel verschijnt Van den Berg voor de camera’s van Fox Sports. Hij speelde als een natte krant en werd na een helft gewisseld. ‘Geblesseerd,’ naar eigen zeggen. Verbeek vond dat hij zijn teamgenoten in de steek liet. De coach kent Van den Berg als geen ander. Tussen 2004 en 2006 was hij namelijk Van den Bergs trainer bij sc Heerenveen. Verbeek fileert Van den Berg vervolgens tijdens het live-interview. Bovenal had hij zijn geliefde Heerenveen in de steek gelaten. Verder was hij vooral heel dom en stom bezig. Verbeek zette Van den Berg op zijn plek. De grond. Verbeek kent de beperkingen van zijn (ex-)spelers.

Bochum op televisie
Terug naar Bochum. Daar waar Gertjan Verbeek het seizoen in de tweede Bundesliga zo goed begon. De eerste vijf duels werden allemaal gewonnen en Bochum stond fier bovenaan. Fox Sports zendt de verrichtingen van Bochum zelfs wekelijks in Nederland uit. Wat dat betreft lijkt Bochum inmiddels aardig op de eigen trainer, die zelf ook niet van de treurbuis af te slaan is. Maar dat terzijde. In tegenstelling tot een Peter R. de Vries praat Verbeek enkel over voetbal; over dat wat hij weet.

Zo weet Verbeek dat hij over een selectie met beperkingen beschikt. Van de laatste dertien duels werden er slechts twee gewonnen. Verbeek wist dat het kon gebeuren. Hij werkte hard door, bleef vrolijk kilometers pendelen tussen de Nederlandse tv-studio’s en het Bochum-stadion, enkele tientallen kilometers over de Duitse grens. Afgelopen vrijdag kwam de beloning: Bochum won weer eens. Zonder topscorer Terodde. De in Togo geboren Duitser Peniel Mlapa was zijn vervanger. Mlapa scoorde twee keer, eindstand: 4-0. Na afloop kreeg Terodde een knuffel van Verbeek. Hij weet wat zijn spelers nodig hebben.

VFL Bochum keert komend seizoen terug in de Bundesliga. Want niemand kent zijn (ex-)spelers beter dan Gertjan Verbeek.

Onderwerpen