Spring naar de content

In kaart: zo veel wegen leiden er daadwerkelijk naar Rome

Alle wegen leiden naar Rome – het is een aloud spreekwoord dat refereert aan het gigantische wegennetwerk dat de Romeinen in Europa, Afrika en Azië aanlegden om alle uithoeken van het Romeinse Rijk bereikbaar te maken. Een metafoor voor de schier oneindige mogelijkheden om je doel te bereiken. Niet heel verrassend dus dat er over het precieze aantal wegen naar de Italiaanse hoofdstad, waar de keizers ooit zetelden, niet veel bekend is. Tot nu.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

De Duitse Benedikt Groß houdt zich er al even mee bezig: hoeveel wegen leiden er nu uiteindelijk naar Rome? Met Philipp Schmitt en Raphael Reimann bracht hij het antwoord op die vraag digitaal in kaart, door over het 26.503.452 vierkante kilometer grote oppervlak dat Europa heet een raster te leggen. Dat leidde tot 486.713 locaties.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Vanaf die bijna 486.713 locaties werd via een handig algoritme, met hulp van de geografische project OpenStreetMap, een reis naar Rome uitgestippeld, met bijbehorende route. Het resultaat is het onderstaande aderachtige wegennet, hier te bekijken op een interactieve kaart op de website van moovel lab.

rome_hp

De jongens van moovel lab herhaalden hun methode voor de Amerikaanse stad Romes (in de Verenigde Staten liggen meer dan tien plaatsen met de naam Rome). Een flinke klus, maar goed – er is eindelijk duidelijkheid over een raadsel dat al zo oud is als al die 486.713 wegen naar Rome.