Spring naar de content

Cultuuragenda: Notenkraker en Muizenkoning, Alain Laboile en Hans Teeuwen

Elk weekend selecteert HP/De Tijd drie culturele evenementen die een bezoek waard zijn. Deze week: de voorstelling Notenkraker en Muizenkoning van Het Nationale Ballet, de fototentoonstelling La Famille van Alain Laboile in Centre Céramique in Maastricht en Hans Teeuwen zingt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Notenkraker en Muizenkoning
De Theaterkrant schreef in een recensie (vier sterren) over deze decembervoorstelling van Het Nationale Ballet: "Notenkraker en Muizenkoning is een van de (zo niet dé) productietechnisch meest complexe voorstellingen van Het Nationale Ballet. Verrijdbare toneeltjes-op-toneel, snelle decorwisselingen, ontzagwekkend transformerende ontvangstsalons, soepel uitdijende dennenbossen; het zit er allemaal in." Het verhaal is simpel: op een sinterklaasavond rond het jaar 1810 maken de kinderen Clara, Frits en Louise zich op voor het heerlijk avondje. Clara krijgt van de goedheiligman een notenkrakerpop. 's Nachts, in haar droom, danst ze met de pop - maar de Muizenkoning en zijn leger muzien (gespeeld door kinderen van Nationale Balletacademie) doet er alles aan om deze droom een nachtmerrie te maken. Wilt u deze voorstelling gaan bekijken wees dan snel, want de kaarten zijn bijna uitverkocht.

De voorstelling Notenkraker en Muizenkoning van Het Nationale Ballet is tot en met 1 januari 2016 te zien in Nationale Opera & Ballet in Amsterdam. Meer informatie vindt u hier.

Alain Laboile
De fototentoonstelling La Famille van de Franse fotograaf Alain Laboile (1968) toont foto's van de zomer zoals elk plattelandskind zich wenst: een eindeloze periode van elke dag mooi weer, spelem op de zinderende velden naast je huis, pootjebaden in het kabbelende beekje iets verderop, verstoppertje spelen in een bamboebos en kroelen met de katten die je bij elke stap vergezellen. Laboile is van oorsprong beeldhouwer, maar sinds 2004 ook autodidact fotograaf. Hij fotografeert voor zijn melancholische zwart-wit geschoten fotoseries zijn eigen kinderen, zes in totaal, die opgroeien op het Franse platteland, een kleine veertig kilometer onder Bordeaux. Een weerslag van deze foto's is te bewonderen in deze gratis te bezoeken tentoonstelling in Centre Céramique in Maastricht. La Famille is overigens de eerste grote tentoonstelling van Laboile in Europa, na eerder al geëxposeerd te hebben in onder meer Mexico en Japan.

De tentoonstelling Alain Laboile - La Famille is tot en met 20 maart 2016 te zien in Centre Céramique in Maastricht. De toegang is gratis. Meer informatie vindt u hier.

036-AlainLaboile

Hans Teeuwen
Hans Teeuwen zingt. Samen met The Painkillers (zijn begeleidingsband, bestaande uit topmusici als Ruben Hein, Benjamin Herman en Jesse van Ruller) trekt hij de komende weken door het land om nummers van zijn nieuwste plaat Popstukken ten gehore te brengen. Na zijn eerste plaat How it Aches, waarop hij klassiekers uit het Great American Songbook zingt, is het nu - vijf jaar later - tijd voor zijn eerste Nederlandstalige album. Met daarop in het oog lopende titels als Bloedbad.nl, Trek eens even aan mijn rem en Poppendokter Bob. Enfin, luister zelf.

Hans Teeuwen & The Painkillers staan tot en met 22 januari 2016 op diverse poppodia in ons land. Meer informatie en een complete speellijst vindt u hier.

Onderwerpen