Spring naar de content

De wederopstanding van het Argentijnse Sparta Rotterdam

Stelt u zich eens voor: Jupiler League-club Sparta Rotterdam (zesmaal landskampioen) wint over vier jaar de Champions League. En het verhaal gaat nog een stapje verder. Sparta Rotterdam kan vervolgens ook de beste club ter wereld worden. Binnen enkele jaren van het tweede nationale niveau naar het beste team wereldwijd. Niet de club uit Rotterdam, maar River Plate kan het sprookje zondag waarmaken. De Argentijnen nemen het in de finale van het WK voor clubteams op tegen FC Barcelona.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

Natuurlijk, een beetje kenner weet dat River Plate een grotere club is dan Sparta Rotterdam. De 36-voudig landskampioen bracht spelers voort als Gabriel Batistuta, Alfredo di Stéfano en Hernán Crespo. De club won driemaal de Copa Libertadores, de Zuid-Amerikaanse equivalent van de Champions League. De aanhang behoort misschien wel tot een van de meest fanatieken ter wereld.

Maar een beetje kenner weet ook dat River Plate in 2011 voor het eerst in de clubhistorie degradeerde. Hooligans van de club maakten vervolgens zo'n beetje alles kapot wat kapot te maken viel. Minstens 25 mensen raakten gewond, buiten het stadion sneuvelden talloze ruiten, winkels werden geplunderd en zo'n 4000 losgerukte stoeltjes belandden op het veld. Volgens Reuters zag de omgeving van stadion El Monumental eruit als een oorlogsgebied.

Hoogste niveau
Die tijden zijn voorbij. Binnen een jaar keerde River Plate terug op het hoogste niveau, onder meer dankzij doelpunten van de Franse oud-international David Trezequet. Trezeguet, maker van de golden goal in de verlenging van de EK-finale tussen Frankrijk en Italië in 2000 in Rotterdam, bleef vervolgens nog een seizoen op het hoogste niveau bij Los Millonarios.

Naast Trezeguet werd onder meer achtvoudig Argentijns international Leonardo Ponzio (terug)gehaald om de club er weer bovenop te helpen. Nationaal vergaat het de club met ups en downs, internationaal gaat het beter. In 2015 werd de Copa Libertadores gewonnen. En dus volgde het WK voor clubteams. Daarin versloeg River Plate - met Ponzio in het veld - eerder deze week in de halve finale het Japanse Sanfrecce Hiroshima met 1-0.

Slapende reus
Zondag wacht FC Barcelona, dat het Chinese Guanzhou Evergrande in de andere halve finale versloeg (3-0). Het WK voor clubs heeft voor een heuse Argentijnse volksverhuizing gezorgd. Of het Sparta Rotterdam van Argentinië het sprookje daadwerkelijk zou kunnen waarmaken? Het zal slapende reus River Plate versus Goliath worden. Een Goliath dat mogelijk zonder Argentijn Messi speelt, en misschien ook nog wel zonder Braziliaan Neymar.

2015-12-18 17:56:10 epa05073835 River Plate's defender Jonatan Maidana (2-L) and his teammates jog during the team's training session for the FIFA Club World Cup 2015 in Kawasaki, south of Tokyo, Japan, 18 December 2015. River Plate will face FC Barcelona in the final match of the FIFA Club World Cup 2015 in Yokohama on 20 December.  EPA/KIYOSHI OTA
River Plate in training voor de finale van de FIFA Club World Cup 2015

Ook de wederopstanding van Sparta Rotterdam is nabij. De club gaat als herfstkampioen de winterstop in. Sparta Rotterdam mag dus blijven dromen.

De aftrap van de finale tussen FC Barcelona en Riverplate is zondag om 11.30 uur Nederlandse tijd, live te zien bij de NOS.