Spring naar de content

Eredivisie: emotionele Lestienne, de glimlach van Bosz en tijd voor vakantie

Het was een weekend vol emoties, de laatste speelronde van de eredivisie in 2015. Maxime Lestienne keerde na een moeilijke periode terug, Peter Bosz zag zijn zoon scoren en NEC herstelde zich in stijl. En dan is het opeens winterstop. Helaas.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick Stet

Tranen
Gastón Pereiro scoorde een prachtige goal, PSV liet PEC Zwolle terugkomen in de wedstrijd, PEC Zwolle had een penalty moeten krijgen. Daar ging het na afloop in het Philips Stadion niet over. Er werd enkel gepraat over de terugkeer van Maxime Lestienne. De jonge Belg die kort na elkaar zijn beide ouders verloor. Lestienne maakte zijn rentree en stelde Luuk de Jong direct in staat de winnende goal te maken. En toen kwamen de tranen. Na de wedstrijd opnieuw. Iedereen gaf hem een knuffel. ’s Nachts werd er stoom afgeblazen op het Stratumseind. Even een drankje, de zinnen verzetten. Lestienne raakte samen met Jeroen Zoet betrokken bij een vechtpartij en werd opgepakt. De beelden werden op YouTube gezet. Opeens waren de tranen vergeten. Je gunt hem iets beters.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Glimlach
Peter Bosz nam zaterdagavond plaats op de tribune in het Polman Stadion. De trainer van Vitesse won de avond ervoor overtuigend van FC Twente (5-1) en keek aandachtig naar de confrontatie tussen Heracles Almelo en Vitesse. Omdat het twee belangrijke concurrenten op de ranglijst zijn én omdat zoon Gino centraal in de verdediging bij de thuisclub zijn debuut in de basis maakte. Bosz zag een weifelend begin, van de wedstrijd en zijn zoon, maar verliet het stadion met een grote glimlach. Vlak voor het einde van de wedstrijd had hij zijn zoon een vrije trap achter Sergio Padt zien schieten. Gino Bosz was daarmee het middelpunt van de feestvreugde in Almelo, dat hij Heracles voorbij Vitesse schoot op de ranglijst werd hem voor even vergeven.

Eerherstel
Zo verlies je van de amateurs van HHC in het bekertoernooi en zo win je vijf dagen later met 3-1 van titelaspirant Feyenoord. Het was een vreemde week voor NEC. Een wanprestatie leverden de spelers dinsdag op bezoek in Hardenberg, waar ze met 2-0 verloren. De ploeg zat in een dip, in de laatste drie eredivisiewedstrijden werd slechts één punt gehaald. Een team dat snakte naar de winterstop, tot Feyenoord op bezoek kwam. Na een goal van de herboren Tonny Vilhena leken de Rotterdammers op weg naar de winst, maar in de tweede helft keerde NEC het duel volledig om. Goals van Janio Bikel, Anthony Limbombe en Christian Santos zorgden voor eerherstel in Nijmegen. En een kater in Rotterdam.

Herbstmeister
Het resultaat in Nijmegen betekende dat Ajax al voor de eigen wedstrijd wist dat het winterkampioen is, of zoals de Duitsers het zo mooi zeggen: Herbstmeister. De Amsterdammers hoefden alleen nog maar even te winnen van laagvlieger De Graafschap om met een goed gevoel de winterstop in te gaan. Terwijl de supporters zich opmaakten voor een vrolijke namiddag in de Amsterdam Arena, lukte het de ploeg van coach Frank de Boer andermaal niet om te overtuigen. De bezoekers kwamen in de eerste helft tot meer schoten en zelfs tot een gelijkmaker nadat Arek Milik de score had geopend. Uiteindelijk bezorgde Riechedly Bazoer Ajax alsnog de zege, maar het echte goede gevoel was ver te zoeken.

Vakantie
De balans mag na een halve competitie worden opgemaakt. Het lijkt een jaargang te gaan worden waarin de traditionele top-3 in ieder geval qua resultaten boven de rest uitsteekt. Daaronder is het bij tijd en wijlen genieten van het ijzersterke middenveld van Heracles, het flitsende spel van Vitesse en de terugkeer van FC Utrecht in de subtop. Promovendus NEC verrast, De Graafschap is op de weg terug naar de Jupiler League. AZ en sc Heerenveen zullen een tandje bij moeten schakelen na de winterperiode. En FC Twente al helemaal. Genoeg om naar uit te kijken. Maar eerst is het tijd voor vakantie én trainingskampen in de zon.

Uitslagen zeventiende speelronde
Vitesse – FC Twente 5-1
AZ – FC Utrecht 2-2
PSV – PEC Zwolle 3-2
Heracles Almelo – FC Groningen 2-1
Excelsior – SC Cambuur 1-4
Willem II – Roda JC 3-2
NEC – Feyenoord 3-1
sc Heerenveen – ADO Den Haag 0-4
Ajax – De Graafschap 2-1