Spring naar de content

Gelukkig paste het NK Tennis weer in de agenda van de toppers

Jarenlang was het Nederlands tenniskampioenschap een schijntoernooi waar de toppers zich niet lieten zien, maar na een verplaatsing van het toernooi naar het eind van het jaar zijn de beste spelers terug. En dus stonden Robin Haase en Richel Hogenkamp zondag opnieuw met de beker in hun handen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick Stet

Jasper Smit stond in 2004 op de 413e plaats op de wereldranglijst, zijn hoogste notering ooit. Zonder hem te beledigen kun je dus zeggen dat hij geen hoogvlieger is in het internationale tennis. Desalniettemin won diezelfde Jasper Smit vijf keer het NK Tennis. Dat de Volendammer net zoveel titels won als de legendarische Tom Okker vindt zijn oorsprong in de devaluatie van het toernooi begin jaren negentig.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Wegens de drukke internationale tennisagenda lieten de topspelers het Nederlands kampioenschap dat in augustus werd georganiseerd steeds vaker links liggen. Het toernooi ontwikkelde zich daardoor tot een strijd tussen aanstormende talenten en spelers uit de subtop. Spelers als de eerder genoemde Jasper Smit, Paul Logtens, Mark de Jong en Nick van der Meer.

Masters
Twee jaar geleden blies een beslissing van de KNLTB het NK nieuw leven in. Het evenement werd gekoppeld aan de Masters en voortaan gespeeld in december, wanneer het internationale tennisseizoen is afgesloten en de toppers dus tijd hebben om zich te melden in de Rotterdamse Topsportcentrum. In 2013 bleek direct de waarde van de verandering toen Igor Sijsling en Kiki Bertens de titel pakten. Een jaar later was het de beurt aan Haase en Hogenkamp.

De titelverdedigers meldden zich dit jaar opnieuw in de Havenstad. Bij de heren had Haase – die 66ste staat op de wereldranglijst – weinig moeite om de finale te bereiken. Daarin stond hij tegenover Mathwe Middelkoop, die voor een verrassing had gezorgd door Jesse Huta Galung uit te schakelen. Middelkoop, een subtopper in het dubbelspel en ooit nummer 197 van de wereld, maakte het Haase in de eindstrijd meer dan moeilijk.

Na winst in de tiebreak in de eerste set, moest de beste Nederlandse tennisser de tweede set aan Middelkoop laten: 2-6. Uiteindelijk was een break in de laatste servicegame van Middelkoop genoeg voor Haase om beslag te leggen op zijn tweede nationale titel.

Hogenkamp
Bij de vrouwen stonden met Kiki Bertens en Hogenkamp twee speelsters die tot de beste 150 vrouwen van de wereld horen in de eindstrijd. De twee ontlopen elkaar niet veel op de wereldranglijst: Bertens is 105e, Hogenkamp staat 27 plekken lager. Bertens, sinds augustus gecoacht door Reamon Sluiter, leek de wedstrijd na een overtuigende eerste setwinst naar zich toe te trekken, maar titelverdediger Hogenkamp herstelde, won de tweede set na een tiebreak en plaatste in de laatste set de beslissende break: 3-6, 7-6 (5), 6-4.

Het Nederlandse tennis kreeg daarmee twee nationale kampioenen die het verdient.