Spring naar de content

Vier vragen over de triomftocht van Oranje bij het WK Handbal

Geen kerstgevoel, maar Oranjekoorts neemt het land de laatste dagen over. Want wat spelen ‘onze’ dames goed op het WK handbal in Denemarken. De nieuwe publiekslievelingen spelen zondag de finale tegen Noorwegen. Dit is wat u moet weten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick Stet

1. Hoe bijzonder is deze prestatie?
Uniek. Nog nooit reikte het Nederlands handbalteam tot de finale op een wereldkampioenschap. De beste prestatie dateert van tien jaar geleden, toen in Rusland beslag werd gelegd op een vijfde plaats. Wat de prestaties nog knapper maakt is de manier waarop de ploeg zich presenteert in Denemarken. Alleen het groepsduel met Zweden (28-28) werd gelijkgespeeld, de handbalsters leken toen gebukt te gaan onder het overlijden van oud-trainster Jokelyn Tienstra. Alle wedstrijden daarvoor en daarna werden met veel overtuiging gewonnen. Grootmachten als Servië en Frankrijk hadden geen schijn van kans tegen het flitsende spel van Oranje.

estavana_HP
Estavana Polman in actie tijdens de kwartfinale tegen Frankrijk

2. Hoe kan dat ze opeens zo goed zijn?
Hoewel het voor het grote publiek misschien lijkt of het succes uit de lucht komt vallen, is het een gevolg van jarenlang beleid en keihard trainen. In 2006 startte de handbalbond met een academie op Papendal die inmiddels zichtbaar haar vruchten afwerpt. Nagenoeg het hele team – van wie een groot deel op het internaat zat – speelt voor grote clubs in gerenommeerde handballanden als Duitsland, Denemarken en Noorwegen. Daarbij is bondscoach Henk Groener al sinds 2009 in functie en heeft hij al die tijd aan het team kunnen schaven. Continuïteit waar ze bij de KNVB alleen maar van kunnen dromen.

henkgroener_HP
Bondscoach Henk Groener bouwde zes jaar lang aan dit succesteam

3. Op welke spelers moeten we letten?
Op wie niet? De kracht van dit team is – excuses voor het cliché – het collectief, waarbij iedereen zijn eigen belangrijke rol heeft. “We hebben echt een superleuk team. We hoeven geen vriendinnen te zijn, als we in het veld maar voor elkaar door het vuur gaan,” zei Estavana Polman zaterdag in de Volkskrant. Polman is een van de vele handbalsters die zich in de harten van de supporters heeft gespeeld. Ook Nycke Groot en Yvette Broch behoren tot de beste spelers van het toernooi. En natuurlijk onze favoriet: keepster Tess Wester, die al drie keer tot beste speelster van de wedstrijd werd gekozen.

tesswesterHP
Tess Wester in haar vertrouwde pose, vol strijd

4. Dus die worden zondag wereldkampioen?
Om Polman nog een keer te citeren: “Als we zo blijven spelen, kunnen we wereldkampioen worden.” Er moet echter wel afgerekend worden met het sterkste handballand van de laatste jaren. Noorwegen is regerend Europees én olympisch kampioen. Dat de Noren te verslaan zijn, bewees Rusland op de eerste speeldag van het toernooi (26-25). Het was direct de enige nederlaag van de uitdager van Oranje. Eenvoudig wordt het geenszins, maar de mogelijkheden zijn er. Het zou een prachtige kroon zijn op twee geweldige weken voor het Nederlandse team, dat bij winst direct een plekje op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro veiligstelt.

De finale van het WK Handbal begint zondagmiddag om 17.15 en is live te volgen via Ziggo Sport.

Onderwerpen