Spring naar de content

Waarom darts echt geen kroegsport meer is

In Londen is momenteel het WK Darts 2016 in volle gang. Ruim twee weken strijden de beste darters ter wereld tegen elkaar. Door de vele bierbuiken, gouden kettingen, onderkinnen, pullen vloeibaar goud en zweterige worstenvingertjes is de link met een kroegsport makkelijk gelegd. Maar is dat wel terecht?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Marleen Hogendoorn

De huidige nummer één van de wereld, onze eigen Michael ‘Mighty Mike’ van Gerwen is de term kroegsport hartstikke beu. Hij noemt het juist topsport. “Fysiek en mentaal moet je topfit zijn. Dat hebben mensen helemaal niet in de gaten. Ze kijken door een koker en hebben de vooroordelen al klaar.”

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

25 halve liters
Laten we een paar van die vooroordelen afgaan. Okee, er was een tijd dat er tijdens wedstrijden gedronken en zelfs gerookt mocht worden. Andy Fordham, beter bekend als The Viking en te zien op de grote foto boven dit artikel, was het boegbeeld van dit ouderwetse potje dart. Hij dronk zo’n 25 halve liters bier per dag. In 1989 verbood de BDO (een van de twee dartbonden) al het  alcohol van het podium. Vanaf dat moment zagen we alleen glazen water en colaatjes on stage,  de fans in het publiek waren de enigen die het vloeibare goud (veelvuldig) opslokten. Toegegeven, er zijn wel darters die voorafgaand aan de wedstrijd drinken om hun zenuwen onder bedwang te houden, Raymond van Barneveld is er daar een van: “vier of vijf glazen wodka of whiskey, geen bier.”

Maltbiertje
Fordham drinkt in ieder geval geen druppel alcohol meer. Nadat hij in 2007 onwel werd tijdens een wedstrijd moest hij op bevel  van de dokter stoppen  met drank, nu neemt hij af en toe een maltbiertje. Er is 106 kilo af, u herkent hem niet terug.

Darteritis
Echte profs trainen, terwijl u gewoon op kantoor zit, zo’n acht uur per dag. Een darter dient over een arendsoog te beschikken, het dartbord hangt precies op 237 centimeter afstand vanaf de ochi (de gooilijn) en de bulls eye hangt precies 173 centimeter boven de vloer. De sporters kunnen zelfs met blessures te maken krijgen. Darteritis is bijvoorbeeld een grote vijand van menig darter. Deze psychologische blessure houdt in dat wanneer een darter slecht presteert, boos wordt op zichzelf en steeds slechter gooit, de hele wedstrijd lang. Ongeveer zo dus:

De spanningen kunnen tijdens darts, net als bij andere sportwedstrijden, hoog oplopen. Vooral wanneer de atleten telkens net niet uitkomen. Zoals hier tijdens de finale van de World Cup:

Onze tip: maak een man met drie scherpe darts in zijn hand nooit boos. Helemaal Ted Hankey niet.

Doping
Wist u dat de atleten zelfs dopingcontroles moeten ondergaan? Co Stompé werd een keer betrapt op cannabis, hij werd er twee maanden voor geschorst. En nee, alcohol staat niet op de verboden middelenlijst. Het prijzengeld tijdens darttoernooien liegt er niet om. Voor het WK Darts in Londen is het prijzengeld bijvoorbeeld ruim twee miljoen euro.

Kroeg
Tot en met 3 januari kunt u kijken naar het WK Darts. Zondag 27 december komt favoriet Michael van Gerwen weer in actie, dit keer tegen Darren Webster. Het is een aanrader om deze echte sport te kijken, thuis of lekker vanuit de kroeg.