Spring naar de content

Dat Loek Hermans wanbeleid voerde, doet er in Zutphen niet toe

Loek Hermans is weer onder de pannen. De opgestapte senator gaat aan de slag als waarnemend burgemeester van Zutphen (46 duizend inwoners) voor ten minste negen maanden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

De 64-jarige ‘alleskunner’ stapte in november op als fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer na een bikkelhard oordeel van de Amsterdamse Ondernemingskamer over zijn functioneren bij thuiszorgorganisatie Meavita. Hermans voerde ‘wanbeleid’. Vakbond FNV wil de toenmalige bestuursleden en toezichthouders, onder wie dus VVD-coryfee Hermans, persoonlijk laten opdraaien voor de ondergang van het thuiszorgconcern, een proces dat nog in gang is. Voor het onderzoek van de FNV moest Hermans al 155.000 euro ophoesten.

Hermans was in het verleden minister van OC&W, Tweede Kamerlid, Commissaris van de Koningin in Friesland, voorzitter van MKB-Nederland, voorzitter van het Nederlands Uitgeversverbond, voorzitter Raad van Toezicht van de publieke omroep WNL en burgemeester van Zwolle. Om werkelijk maar een paar van zijn omvangrijke oeuvre aan functies te benoemen.

De gemeente Zutphen schuift in het persbericht alle kritiek op Hermans onder het tafelkleed. Geen enkel woord over het Meavita-debacle of het recente opstappen van Hermans nadat wanbeleid (WANBELEID) werd geconstateerd. Zutphen heeft een ‘goede klik’ met Hermans, hem wordt het spelen van ‘een verbindende rol’ toegedicht en hij wordt omschreven als een ‘daadkrachtige persoonlijkheid met een stevig bestuurlijk netwerk op landelijk en regionaal niveau en contacten in het midden- en kleinbedrijf. Een burgemeester die het vermogen heeft om complexe dossiers als het vluchtelingenvraagstuk en de economische agenda verder te brengen’.

Die opmerking over het ‘verder brengen van het vluchtelingenvraagstuk’ is saillant. Hermans was namelijk ook voorzitter van de Raad van Toezicht van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), maar legde die functie neer in afwachting van het onderzoek naar misstanden bij het COA onder Nurten Albayrak. Die veroorzaakte een verziekte cultuur binnen de organisatie, wat uitkwam nadat medewerkers anoniem begonnen te klagen. De raad van toezicht wist van niks, het gerechtshof in Den Haag betichtte de RvT onder leiding van Hermans later van onzorgvuldigheid.

Het wanbeleid en de onzorgvuldigheid ten spijt, Loek Hermans gaat nu de oplevering van het AZC in Warnsveld (gemeente Zutphen) begeleiden, waar vanaf komend jaar zo’n 850 asielzoekers terecht moeten kunnen. Aan ervaring geen gebrek.

Onderwerpen