Spring naar de content

De 15 beste alternatieve kerstliedjes van 2015

Sinds HP/De Tijd in 2014 begon met de jaarlijkse rubriek ‘de zoveel beste alternatieve kerstliedjes van 20-zoveel’, is er amper nog een artiest te vinden die niet elk jaar een kerstliedje uitbrengt. Het maakt deze rubriek alleen maar belangrijker en urgenter. Wederom visten wij de glimmendste ballen uit de dorre hoop dennennaalden. U vindt ze hieronder in de enige juiste volgorde.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Klaas Knooihuizen

15. The Killers – Dirt Sledding
The Killers – nooit bang zichzelf veel te serieus te nemen – neemt eens per jaar een loopje met zichzelf en dat misstaat ze niet. Dirt Sledding is het laatste deel uit een trilogie, waarvan eerdere delen in 2007 en 2011 verschenen. Ook nu wordt zanger Brandon Flowers achterna gezeten door een gemene kerstman, maar dit keer sluiten ze vrede. Brok in de keel.

14. Couter Jib – All I Want 4 X-mas Is U
Deze kerstsingle van de Utrechtste rockband Counter Jib komt eigenlijk uit 2014, maar hij verscheen twee dagen te laat voor de lijst van dat jaar. Bij gebrek aan een betere stonerrockversie van Mariah Careys kerstklassieker zien we het door de vingers. Kijk en luister hier.

13. Kylie Minogue – Every Day’s Like Christmas
Kylie Minogue noemt zichzelf tegenwoordig kortweg Kylie en doet net alsof kerstmis niet superbijzonder is. Staat in de lijst omdat ze nogal bekend is en om te laten zien dat we afwijkende meningen respecteren. Kijk en luister hier.

12. Rogier Pelgrim – Welcome Here
Rogier Pelgrim keek naar de opdruk van zijn deurmat en dacht, daar zit een lied in.

11. The Both – You’re A Gift
The Both is Aimee Mann (bekend van de soundtrack van Magnolia) en Ted Leo (bekend van zijn samenwerking met Aimee Mann). Er vallen dit keer geen kikkers uit de lucht maar wel sneeuw en dat is ook niet mis. Plaatsje winst wegens subtiele kerstklingels. Luister hier.

10. Gaspard Royant – Christmas Is Back In Town
Fransman die denkt dat hij Elvis is. Waarschijnlijk heeft hij gelijk. Luister hier.

9. Phoenix featuring Bill Murray – Alone on Christmas Day
Nog meer Fransozen, want één Fransman maakt nog geen kerstmis, zelfs niet als het Elvis is. Acteur Bill Murray mocht een stukje meezingen. Dat doet hij niet erg verdienstelijk. Luister hier.

8. Steen & Ill Material – Kerstmiritis 5
Net als vorig jaar op 8. En net als volgend jaar waarschijnlijk, want als iets ons lief is dan zijn het wel tradities. Rapper Steen verwierf grote bekendheid door alles en iedereen ziek en/of dood te wensen. Overdrachtelijk natuurlijk, het is een lieve jongen. In 2015 werden ziekte en dood werkelijkeheid. Het vijfde deel van Kerstmiritis is niet om te lachen. Luister hier.

7. The Darkness – I Am Santa
Leggings en een kerstmuts, die combinatie had ik niet meer gezien sinds mijn laatste nachtmerrie over Mart Smeets van 20 december jongstleden.

6. Douwe Doorduin – Laid For Christmas
I just wanna get laid for Christmas.’ Niemand die ons aller wens beter kan verwoorden dan Douwe Doorduin. Het nummer komt van de heerlijke kerst-EP van het eigenwijze Nederlandse platenlabeltje Geertruida. Luister hier de hele EP

5. Freedom Fry – Oh Santa (Bad World)
Treurig duet tussen kerstman en kind. Santa blijft thuis dit jaar. We hebben hem niet verdiend. ‘It’s been a bad world.’ Luister hier

4. Palma Violets – Last Christmas On Planet Earth
Britse rockhoop in bange dagen is de wanhoop nabij. Rudolf wordt uit de lucht geknald en de mensheid kan het ook wel schudden. Het is me allemaal wat en dat meen ik. Kijk en luister hier

3. Meindert Talma – Otto Pekel
Cultheld Meindert Talma bezingt nog de nog veel cultere held Otto Pekel. De bijbehorende video toont unieke fragmenten uit het leven van diezelfd Otto Pekel. Het is niet helemaal zeker of dit wel een kerstliedje is, maar Meindert Talma vindt van wel en wie ben ik dan?

2. Kraantje Pappie – Het Antwoord Van Flappie
De klassieker van ‘kloteventje Youp’ door de ogen van Flappie zelf. Na ruim vijf decennia weten we eindelijk wat er die bewuste Kerstmis 1961 echt gebeurde in huize Van ’t Hek. Kijk en luister hier

1. How To Throw A Christmas Party – V: Beaches of Bethlehem
Voor het tweede jaar op rij op 1, deze levende kerststal uit Utrecht en omstreken. Je kunt de bijbel op een miljard manieren uitleggen, maar volgens mij kun je je niet beroepen op christelijke tradities en tegelijkertijd oproepen tot het sluiten van de grenzen. De lezing van How To Throw A Christmas Pary stemt hoopvoller: liefde, daar draait het om. Luister hier de nieuwe EP.