Spring naar de content

Tips: met deze tv- en bioscoopfilms komt u de kerst door

Aan de vooravond van kerst speurden wij voor u de bioscoopprogrammeringen en tv-gids af naar de parels van films.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nico van den Berg

De laatste jaren sneuvelen er tijdens kerst elk jaar weer bioscooprecords en dit jaar zal niet anders zijn door het enorme succes van Star Wars: The Force Awakens op het witte doek. De laatste Star Wars is gedrenkt in nostalgie, en verbindt meerdere generaties met elkaar. Regisseur J.J. Abrams heeft de perfecte balans gevonden tussen het sentiment van de eerste Star Warsfilm uit 1977 en vernieuwing. Vorige week beloonden wij Star Wars: The Force Awakens al met vier sterren. Daarnaast betitelden we het drama Carol als de perfecte kerstfilm.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Op tv zal worden overgeschakeld naar speciale kerstprogrammeringen, in de bioscopen verandert er deze week weinig. In de Filmhallen in Amsterdam wordt overigens wel de klassieker It’s a Wonderful Life (1946) van Frank Capra vertoont. James Stewart speelt George Bailey, die zich op kerstavond van het leven wil beroven, maar buiten de aartsengel heeft gerekend die wil laten zien hoe grauw de stad er zonder hem uit zou zien.

En door heel Nederland wordt de prachtige Franse moderne klassieker Y aura t’il de la neige a Noël (Zal het sneeuwen met Kerst) uit 1997 opnieuw uitgebracht, over een vrouw die met moeite op het platteland haar zeven jonge kinderen weet op te voeden, ondanks tegenwerking van haar man. Maar op kerstavond vindt ze het genoeg en wil haar leven een flinke draai geven.

Kaartjes voor It’s a Wonderful Life vindt u hier op de website van de Filmhallen; die voor Y aura t’il de la neige a Noël vindt u hier op de website van filmmuseum EYE, met bijbehorend vertoningsoverzicht.

Eastwood
De BBC zendt tussen donderdag en vrijdag Hitchcocks moordmysterie Dial M for Murder (1954) met Grace Kelly uit, en RTL7 donderdagavond Escape from Alcatraz (1979) met een jonge Clint Eastwood. Maar de film van de dag is de spannende politieke thriller In the Line of Fire met een oudere Eastwood als geheim agent die een geplande moordaanslag op de president ontdekt en deze koste wat kost probeert te voorkomen.

‘In the Line of Fire’, donderdag 24 december, RTL 7, 20.30
‘Escape from Alcatraz’, d
onderdag 24 december, RTL 7, 23.05
‘Dial M for Murder’, vrijdag 25 december, BBC Two, 00.30

Klassieker
Vrijdag trekken de zenders alle registers open, met films als Tim Burtons stopmotionfilm Frankenweenie, de klassieker West Side Story uit 1961 en de stille Oscarwinnaar The Artist. Film van de dag, of eigenlijk: nacht, is toch Des Hommes et des Dieux uit 2010 over een groep Franse monniken in het Algerijnse Atlasgebergte die plots door islamitische extremisten wordt gegijzeld. Het is een beklemmend drama waarbij regisseur Xavier Beauvois haarfijn laat zien hoe de monniken steeds meer moeite hebben om voor hun principes te blijven staan.

‘Frankenweenie’, vrijdag 25 december, BBC Two, 14.45
‘West Side Story’, vrijdag 25 december, NPO 1, 15.25
‘The Artist’, vrijdag 25 december, Canvas, 20.15
‘Des Hommes et des Dieux’, zaterdag 26 december, NPO 2, 00.20

Here’s Johnny
Veronica zendt Kubrick’s legendarische The Shining uit. Het verhaal is bekend:  een schrijver (Jack Nicholson) wordt in het hotel waar hij wil werken langzaam gek. Bekendste scènes: de driewieler door de eindeloze gangen en de hakbijl in de deur (‘Here’s Johnny!’). Un Conte de Noël is een kerstvertelling over een rebelse zoon die zijn kille maar ernstig zieke moeder (mooie rol van Catherine Deneuve) toch weer onder ogen moet komen. Maar de film van de dag is E.T.: The Extra-Terrastrial, de grootste box office hit ooit. Een buitenaards wezen in een mandje door de lucht: het is één van de vele iconische beelden uit de film. En alle Spielberg elementen zijn al rijkelijk aanwezig (kinderlijke onschuld versus volwassen arrogantie, en een goed gevoel voor sentiment).

‘The Shining’, zaterdag 26 december, Veronica, 21.50
‘Un Conte de Noël’, zaterdag 26 december,
‘E.T.: The Extra-Terrastrial’, zaterdag 26 december,

Jeugdsentiment
Zaterdag serveren de omroepen nostalgie, met Mary Poppins uit 1964 en Willy Wonka and the Chocolate Factory naar het bekende kinderboek van Roald Dahl. Niet de geheel mislukte verfilming van Tim Burton, maar het origineel van Mel Stuart uit 1971 met Gene Wilder als de excentrieke fabrieksdirecteur Wonka. De film van de dag is een ander Dahl-verfilming, namelijk The Witches, over de negenjarige Luke die ongewild in de Heksenbijeenkomst tegen Kinderen terechtkomt. Een echte ode aan het fantastische brein van Dahl, met een geweldige sets en een heerlijke rol van Angelica Huston als Opperheks.

‘Mary Poppins’, zondag 27 december, BBC One, 14.50
‘Willy Wonka and the Chocolate Factory’, zondag 27 december, BBC One, 14.50
‘The Witches’, zondag 27 december, NET5, 20.30 

Liberace
ARTE houdt op de maandag na kerst een uitgebreid Jacques Tati-feestje, met om 20.15 Mon Uncle, om  22.05 uur Jour de Fête en om 23.30 Playtime. Het personage van monsieur Hulot wist Tati met elke film weer te overtreffen: zijn worsteling met het moderne, veel visuele grappen en gigantische sets.

Een tv-film met absolute bioscoopkwaliteit: dat is Behind the Candelabra en daarom de film van de dag. Michael Douglas speelt de rol van zijn leven als de flamboyante Liberace die een relatie krijgt met de wat schuchtere Scott (Matt Damon). HBO gaf regisseur Steven Soderbergh alle ruimte, waardoor de rauwer tragische kanten erin zijn gebleven, naast alle glamour en glitter.

‘Mon Uncle’, maandag 28 december, ARTE, 20.15
‘Behind the Candelabra’, maandag 28 december, BBC Two, 22.00
‘Jour de Fête’, maandag 28 december, ARTE, 23.30