Spring naar de content

Binnenkijken: een hotel in een voormalig postkantoor

Van een bezoekje aan het woonatelier tot gluren bij de buren – iedere week gaat HP/De Tijd op zoek naar opmerkelijk ontwerp en waardevol woonadvies. Deze week: het Hilton Hotel in Den Haag, zo’n zestig jaar geleden nog een PTT-gebouw.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Marleen Hogendoorn
Oude gebouw van de PTT (1951)
Het gebouw van de PTT in 1951

Bijna 100 jaar geleden, in 1919 precies, opende Conrad Hilton zijn eerste hotel in Texas. Inmiddels is de hotelketen uitgebreid naar 3500 vestigingen wereldwijd. In Nederland zijn er tien hotels, waaronder deze in Den Haag op de hoek van de Mauritskade en de Zeestraat. Precies op deze plek stond tot 1934 een aantal vervallen woningen. In een van deze huisjes woonde een alleenstaande domineesdochter die in de steek gelaten diertjes opving. Ze had enkele tientallen geitjes, die door het hele huis mochten lopen. Dat zorgde natuurlijk wel voor de nodige overlast, de gemeente ging uiteindelijk zelfs over tot ontruiming en in 1934 werd het huisje van de dierenvriendin gesloopt. De vrouw werd destijds ‘geitemie’ genoemd en dat woord maakt tot de dag van vandaag nog deel uit van de Haagse woordenschat. In de jaren ’50 werd vervolgens het oude PTT-gebouw op de hoek samengevoegd met een aantal andere gebouwen. Het bleef leegstaan, van bestaande plannen voor kantoren werd afgezien en toen kwam het plan om er een vijfsterrenhotel van te maken – ook leuk. In 2007 startte de bouw en drie jaar later opende Hilton The Hague haar deuren.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap
Hilton Executive room (2)
Op de plek waar vroeger de post werd gesorteerd, zijn nu luxe hotelkamers

Postzegel
Helaas kunt u geen postzegel of oude brief meer tegenkomen, want het gebouw werd volledig gestript. De vloeren, de kolommen en de oude liftschaften zijn het enige wat werd behouden. Architect Wolbrand van der Vis tekende voor het ontwerp.

AMSHHHI_Pearl (1)
‘Meisje met de parel’ van Johannes Vermeer middenin het restaurant. De kleuren van het schilderij komen terug in het hotel
IMG_6666
Het versierde atrium. Het glazen dak is geïnspireerd op de golven

Oh oh Den Haag
Het interieur is geïnspireerd op de typische kenmerken van oh oh Den Haag, u weet wel die mooie stad achter de duinen. Trots aan de muur van het bijbehorende restaurant hangt het schilderij ‘Meisje met de Parel’ van Johannes Vermeer. De kleuren van het schilderij komen terug in het restaurant. Scheveningen ziet u terug in het atrium, het glazen dak lijkt wel een golf en de muren lijken van zand.

Luxe
Hilton staat bekend om de luxe, maar zo’n stempel krijg je niet zomaar als hotel. Er is een conciërge, roomservice, portier, valet parking en u staat nooit langer dan een minuutje te wachten bij de receptie. Het idee! De kamers zijn de grootste van Den Haag, ruimte is immers luxe. Maar volgens ons is vooral het uitzicht vanaf de executive lounge op de stad heel erg luxe:

IMG_6665
Uitzicht op Oh Oh Den Haag