Spring naar de content

Hakim Ziyech is niet zielig

Je kan hem De Beste Eredivisiespeler van 2015 noemen, wat nu overal gebeurt, maar met evenveel recht mag je hem het etiket Meest Moedeloze Nummer Tien opplakken. Gewoon treurig, zo vaak als Hakim Ziyech moest toezien hoe tegenstanders elkaar in de armen vlogen. Een somberende Ziyech na een blunder van een medespeler werd net zo’n cliché als een sierlijk wegdraaiende en scorende Ziyech. Of een weergaloos passende Ziyech.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Auke Kok

De nummer tien van FC Twente heeft dit jaar zijn complete arsenaal aan vaardigheden in de etalage gelegd – en daar lijkt zijn club flink aan te hebben bijgedragen. Hoe dieper FC Twente wegzakte in de financiële en sportieve drab, hoe beter Hakim werd. Zijn statistieken zijn krankzinnig. Belangrijk geweest in bijna tachtig procent van alle goals. Gemiddeld een assist of goal per wedstrijd. Het meeste op doel geschoten van alle eredivisiespelers. En dat als aanvoerder van een team dat slechts negen van de vierendertig wedstrijden won.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Een speler die zich zo manifesteert in een rammelend elftal moet van klasse zijn. Ziyech heeft geen medespelers nodig om zich aan op te trekken, op zijn 22ste laaft hij zich geheel aan zijn eigen vaardigheden. En nu zal hij weggaan voor het zachte prijsje dat het verarmde Twente niet kan missen. Eindelijk, zal hij denken: na de winterstop verder ‘groeien’ tussen voetballers van zijn eigen kaliber.

ENSCHEDE - Hakim Ziyech van FC Twente scoort de 2-0. FC Twente speelt in de eredivisie met 2-2 gelijk tegen Ajax. ANP OLAF KRAAK
Hakim Ziyech vernederde Jasper Cillessen door tegen Ajax een penalty à la Panenka te nemen

Dat zal wel even wennen zijn, want hoe raar het ook klinkt, bij Twente werd hij de afgelopen anderhalf jaar verwend. Twente werd zo slecht, en Ziyech zo goed, dat de tactiek zich versmalde tot Zoek Hakim. Steeds vaker gaven de Twentenaren de bal aan de Marokkaanse Nederlander en waren zij van het probleem verlost. Kon hij weer iets leuks proberen. Om vervolgens na een blunder van een Twenteverdediger verweesd naar de hemel te staren: alweer alles voor niets gedaan.

Of juist integendeel? Door zijn vele balcontacten ontpopte Ziyech zich tot de scorende aangever, of aangevende scorer, die hij nu is. Zo vaak verloren in 2015 en toch verre van zielig. Zijn balbehandeling en spelinzicht werden als vlaggen op de Modderschuit van Enschede goed zichtbaar. Of het nu Liverpool wordt of een andere mooie club: Ziyech zal het moeten tonen in kringen met meer ego’s en minder balbezit voor hem. Tot nu toe koos de in Heerenveen opgeleide aanvaller de weg van de minste weerstand: FC Twente in plaats van Feyenoord, Marokko in plaats van Oranje. Maar inmiddels is zijn zelfvertrouwen zo groot dat hij alles lijkt aan te kunnen.

Met dank aan de prutsers van FC Twente.

Onderwerpen