Spring naar de content

Lars Boom is geboren voor de modder

Wie de (official!) website van Lars Boom bezoekt, kijkt in het lachende gezicht van de renner. Het regent op de foto, maar dat deert hem niet. Lars Boom houdt van regen, zeker als hij op de fiets zit. Zaterdag maakt hij zijn rentree in het veldrijden, de sport die onlosmakelijk verbonden is met regen – en modder, heel veel modder.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick Stet

Bescheiden is Boom niet op zijn webpagina. Lees zijn biografie er maar eens op na: ‘In het begin van deze eeuw maakte ik een spectaculaire entree in de wereld van het wielrennen. Als jonge veldrijder werd ik al snel de schrik van de Belgische gevestigde orde. Renners als Sven Nys konden mij bij tijd en wijle maar amper bijhouden.’ Waarvan akte.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

En het moet gezegd, de in Vlijmen geboren renner heeft alle recht om deze vorm van zelfbevlekking tentoon te spreiden. Boom werd in het veld wereldkampioen bij zowel de junioren (2003), de beloften (2007) als de eliterenners (2008). Altijd combineerde hij zijn veldrijdloopbaan met een carrière op de weg, waar hij in 2008 ook al Nederlands kampioen wordt.

wereldkampioenBoom_HP
Lars Boom juicht in Treviso, waar hij in 2008 wereldkampioen veldrijden werd

Na zijn wereldtitel in 2008 verlegt Boom zijn focus definitief naar het zomerseizoen. Er volgt al snel een etappezege in de Vuelta van 2009 en het lijkt een kwestie van tijd eer de Vlijmenaar ook hier de zeges aan elkaar rijgt. Maar hoewel hij de snelste is in meerdere korte tijdritten en de Eneco Tour en Ronde van Groot-Brittannië op zijn naam schrijft, lost hij zijn belofte niet echt in.

Zijn grootste zege op de weg boekt Boom in 2014, wanneer de leiding van de Tour de France het peloton een soort mini-Parijs-Roubaix laten rijden. Het regent in Noord-Frankrijk, de modder spat op in de gezichten van de renners. Favoriet Chris Froome valt en staakt de strijd. Ook Alberto Contador en Bauke Mollema lopen op de kasseien schade op. Een veldrit in juli. Het blijven de omstandigheden waarin Boom het beste gedijt en hij komt solo over de streep in Arenberg.

Dit jaar verhuisde de renner naar Kazachstan om te gaan fietsen voor Astana, en winst in Parijs-Roubaix is het streven. Boom wordt vierde in de Hel van het Noorden en zesde in de Ronde van Vlaanderen. Het seizoen wordt echter getekend door een teleurstellende Tour de France. Vlak voor de start wordt zijn ploeg geadviseerd hem niet op te stellen omdat zijn waardes verdacht zijn. Hij stapt toch op, maar geeft uiteindelijk ziek op.

En nu keert hij voor even terug in het veld, het onderdeel waarin hij tot en met 2012 nog elk jaar nationaal kampioen werd. Door lichamelijke ongemakken moest hij zijn rentree een week uitstellen en daar baalde Boom van. Hij kan niet wachten met zijn fiets weer door de modder duwen, smerig worden en na ruim een uur naast zijn fiets neervallen van vermoeidheid. Terug naar het oude, vertrouwde gevoel.

Op tweede kerstdag mag Boom eindelijk weer het veld in, als zijn gezondheid het toelaat. Hij neemt deel aan de wereldbekerwedstrijd in Heusden-Zolder, waar later in het seizoen ook het WK gereden wordt. Samen met Mathieu van der Poel en Lars van der Haar maakt hij deel uit van een Nederlandse selectie om je vingers bij af te likken.

Hopelijk regent het.