Spring naar de content

30 miljoen in de Oudejaarsloterij? Dit zijn pas geldprijzen

De Oudejaarstrekking komt er weer aan. Veel Nederlanders zitten naast een oliebol met een lot in hun hand op oudejaarsavond, smachtend naar die hoofdprijs van 30 miljoen euro. Ongelooflijk veel geld, maar een schijntje vergeleken met de hoogste bedragen die ooit werden uitgekeerd. The Telegraph maakte een overzicht van de grootste loterijprijzen, gewonnen op één enkel lot.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rowie van der Vliet

Ruim een half miljard won Gloria MacKenzie uit de Verenigde Staten op 83-jarige leeftijd. Het is de grootste loterijprijs ooit gewonnen. Toen de geluksvogel in de rij stond om het lot te kopen, werd ze door een vriendelijke wachter voorgelaten. De jackpot viel bij de Powerball-lotto, waar een lot maar één dollar kost. MacKenzie mocht het bedrag van 590,5 miljoen dollar bijschrijven.

Het is twee keer zoveel als de nummer 5 op de lijst van The Telegraph. De familie Hill uit de Verenigde Staten, won bijna 300 miljoen dollar. De nieuwbakken miljonairs spendeerden hun geld niet enkel aan het waarmaken van hun eigen dromen, maar investeerden ook in hun dorp. Ze bouwden onder andere een brandweerkazerne.

Ook Raymond Buxton, de prijswinnaar van de op een na grooste prijs van een loterij (425 miljoen dollar), koos er voor om met een deel van zijn geld iets goeds te doen. Hij richtte een fonds op voor medicijnen voor baby’s, beter onderwijs en de bestrijding van honger bij kinderen.

De top-5
1. Gloria MacKenzie $590.500.000
2. Raymond Buxton $425.000.000
3. Anonieme deelnemer $399.400.000
4. Ira Curry $324.000.000
5. Familie Hill $293.750.00

Opvallend is dat alle grootste loterijprijzen voor een individu in de Verenigde Staten zijn gevallen. De allerhoogste prijzenpot in een loterij werd ook uitgedeeld in het land waar alles altijd groter moet: in de loterij Mega Millions viel een prijs van 656 miljoen dollar. Dit werd echter verdeeld over drie loten.

Europa
De jackpot van een loterij in Europa is niet zo groot door een ‘jackpotplafond’, wat veel loterijen hanteren. EuroMillions heeft een grens van 190 miljoen euro en de EuroJackpot stopt bij 90 miljoen euro. Die laatste viel in mei dit jaar. De gelukkige winnaar woont in Tsjechië.

Ook in Spanje staat ieder jaar veel geld op het spel. In oktober 2015 won een Spanjaard de La Primativa met een loterijprijs van 101,7 miljoen. In de ElGordo die eind dit jaar werd uitgekeerd won een school maar liefst 300 miljoen euro, aldus The Guardian.

Nederland
De tot nu toe grootste Nederlandse jackpot viel op 10 mei 2013. De prijs van 38,4 miljoen euro werd uitgekeerd aan een Utrechter.