Spring naar de content

Opmerkelijk: het ‘stalacpijporgel’ van Luray

De wereld kent een aantal opmerkelijke muziekinstrumenten. Zo hebben we de de pyrofoon, ook wel bekend als het vuurorgel, de ‘zingende boom’ en de cello-hoorn. Maar het kan altijd nóg vreemder.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jan van der Molen

In de Luraygrotten van Virginia bevindt zich ’s werelds enige orgel dat geluid produceert met behulp van natuurlijke druipstenen. De toetsen van het orgel staan elektronisch in verbinding met rubberen hamertjes die zachtjes tegen de stalactieten en stalagmieten in de druipgrot aantikken. Het resultaat is een prachtig geluid waarbij de gehele grot van Luray als klankkast fungeert.

Werking
Om het juiste geluid te genereren moesten eerst 35 van de 37 druipsteenpilaren die in de grot met het orgel in verbinding staan bijgeschaafd worden tot ze de juiste toon zouden maken. Slechts twee van de pegels waren van nature goed gestemd. Het proces van bijschaven duurde jaren.

De stalactieten en stalagmieten hangen en staan in de grot verspreid over een gebied van 1.4 hectare. Wanneer het orgel bespeeld wordt is de muziek zelfs in de gehele grot van 260.000 vierkante meter te horen. In die zin is het druipsteenorgel ook nog eens het grootste muziekinstrument ter wereld.

Ontstaan
Ondanks het gebrek aan het gebruik van lucht wordt dit instrument een orgel genoemd, door de vorm en het geluid van de stalagmieten en stalactieten, en natuurlijk de manier waarop het orgel bespeeld wordt: via een keyboard.

De grotten van Luray werden in 1878 ontdekt en in 1954 zou de organist en electro-ingenieur voor het Pentagon, Leland W. Sprinkle, begonnen zijn aan de bouw van het druipsteenorgel. Het verhaal gaat dat Sprinkle op het idee voor het orgel gekomen zou zijn toen zijn zoontje zijn hoofd tegen een steen stootte.

Het muziekinstrument werd in ’57 aan het publiek geopenbaard en klinkt – ondanks de corrosie van de metalen onderdelen door de hoge vochtigheid – nog precies zo als zestig jaar geleden.

Foto: Flickr | Door Craig Pennington
Foto: Flickr | Door Craig Pennington

 

Foto: Flickr | Door ''LadyDragonflyCC - >;<''
Foto: Flickr | Door ”LadyDragonflyCC – >;<”

 

Foto: Flickr | Door ''LadyDragonflyCC - >;<''
Foto: Flickr | Door ”LadyDragonflyCC – >;<”

Kopfoto: Flickr | brownpau’

Onderwerpen