Spring naar de content

Oliebollentest AD: de vijftien venijnigste recensies

Het is voor menig oliebollenbakker de spannendste dag van het jaar: de dag waarop het Algemeen Dagblad zijn jaarlijkse oliebollentest publiceert.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Meesterbakker Voskamp uit Spijkenisse levert dit jaar de beste bol af. Hij is de enige bakker die dit jaar een volle tien krijgt. Uit het juryrapport: “Een topbol. Knapperig vanbuiten, luchtig vanbinnen. Bakker Arnold Kabbedijk levert weer een prestatie van formaat. Jaar na jaar bij de top. Dat is grote klasse.” Oliebollenbakker Richard Visser uit Rotterdam, die vele jaren op rij garant stond voor de beste oliebol van Nederland, valt dit jaar met rapportcijfer 9,5 net buiten de top drie. Toch spreekt de jury weer vol lof over zijn vakmanschap: “Hij beheerst het ambacht tot in de toppen van zijn vingers en dat levert ook nu weer juweeltjes van oliebollen op. Ook hier geldt: ga langs.”

Maar niet iedereen komt even goed weg met deze test. Want even vermaard als de test zelf zijn de snedige commentaren die door de door de krant worden uitgedeeld. HP/De Tijd maakte een selectie van de vijftien venijnigste oliebollenrecensies van dit jaar.

15. Ben’s Oliebollen. Stadhuisplein, Lelystad (137)
‘Je levert een vette, kleffe bol die nergens naar smaakt. En als je daarop wordt aangesproken, roep je dat het om een ‘ambachtelijk product’ gaat. Flauwekul, deze test gáát over vakmanschap.’

14. Oliebollenkraam Brunselaar. Parkeerterrein Intratuin, Nijkerk (143)
‘De eigenaar wil graag nieuw beslag maken en het AD is bereid 45 minuten te wachten. Dan verwacht je ook iets. Helaas: niet gaar, klef en plakkerig. Proeve van onbekwaamheid met succes afgelegd.’

13. Untied’s Gebakkraam. Parkeerterrein Gamma, Appingedam (120)
‘De verkoper is blij dat hij na zoveel jaar ook in de Oliebollentest mag acteren. Zijn kleffe gummiballetjes lijken gevuld met stopverf. Zompige sponzen. De smaak valt nog mee. Volgend jaar beter?’

12. Hollandse Gebakkraam. Amsterdamsestraatweg/Van Beuningenplein, Utrecht (159)
‘Soms beseffen mensen te weinig dat zij met levensmiddelen bezig zijn en dat dit een bepaalde verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Olievulkanen, het vet spuit eruit. Niet te eten.’

11. Vlaai & Co. Kanaalstraat, Utrecht (149)
‘Vlaai & Ko geeft zichzelf op voor de oliebollentest, maar blijkt deze in te kopen bij bakker Vincent uit Bilthoven. Taaie, kleffe deegbal, zepige bijsmaak en ook bitter. Jakkes. De samenwerking is beëindigd.’

10. Gebakkraam De Haan. Picassopassage, Capelle aan den IJssel (142)
‘Je moet niet de vergissing begaan deze oliebollen te willen eten. Taai en klef, niet gaar. Maar een beetje hengelaar kan ze natuurlijk gebruiken als alternatief voor boilies bij het karperen.’

9. Gebakkraam M.G. de Weijer. Singel, Deventer (147)
‘Een puber van een oliebol, gekweld door een ernstige vorm van acne. Overdadige vulling doet de bol geen goed. Ook de smaak valt erg tegen. Olie met bijsmaak.’

8. Arjaans Gebak. Menistenplein/Europaplein, Stadskanaal (135)
‘Vette kleffe tandenplakker. De korst is zo taai dat de oliebol nog het meest weg heeft van een rubberen hondenspeeltje. O, het is de bedoeling dat je dit eet? Nee, bedankt.’

7. Gebakkraam. Slinge/Schuddebeursstraat, Rotterdam (146)
‘Een elektrische fiets is wel handig om van rozijn naar rozijn te fietsen. Neem er wel een met terreinbanden, anders blijf je zeker in de rauwe, kleffe deegmassa steken. Bah!’

6. Oud Hollandse Gebakkraam Muller. Westdam, Woerden (154)
‘Een oliebol zoals je die niet wilt hebben. Is het een kauwgombal of te gebruiken als stopverf? Nee, het is toch kleefpasta. Doodzonde om hier je zuurverdiende geld aan uit te geven.’

5. Gebakkraam Marco van Raaij. Parkeerterrein Intratuin, Enschede (156)
‘Natte, kleffe misbaksels. Vette platte schijven met een taaie korst, niet gaar. Oneetbaar. Maar een positief ingesteld mens ziet dat deze 5 een grote verbetering is ten opzichte van de 1 in 2009.’

4. Hollandse Gebakkraam. Basiliekpad, IJsselstein (163)
‘De korst lijkt gemaakt van zeemleer. Smaakt voor kibbeling niet slecht. O? Zijn deze visolie-krengen verkocht als oliebollen? Daar heeft dit wanproduct heel weinig mee te maken.’

3. Gebakkraam Wiltjer-Fogerty. Grote Markt, Groningen (151)
‘Nee, neem het niet letterlijk, maar het is of deze bollen in wc-eend zijn gebakken. Sterke chemische geur van schoonmaakmiddel. Klef, taai en tranig. Absolute treurigheid.’

2. Gebakkraam Parel. De Tref, Venlo (164)
‘Neem een spons en snijd daar platte plakken van, 6 minuten frituren en je hebt de oliebollen van Parel. Let op: niet gebruiken als vetbol voor de vogels. Dat zou dierenmishandeling zijn.’

1. Gebakkraam Brusselse Poort. Brusselse Poort, Maastricht (160)
‘De oliebollen ruiken naar oud braaksel en smaken ook zo. Ze zijn klef en taai en glibberen in je mond alle kanten op. Visolie. Het zou een zegen zijn voor Maastricht als deze bakker iets anders ging doen.’