Spring naar de content

Wordt 2016 het jaar waarin we massaal Airbnb’en?

De afgelopen pak hem beet twee jaar zagen we een grote opkomst van startups als Airbnb en Uber. En hoewel deze initiatieven op veel weerstand stuiten van respectievelijk hoteleigenaren en taxichauffeurs, lijkt het erop dat het blijvertjes zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Zo blijkt Airbnb, de verhuursite waarop huiseigenaren hun huis ter betaling aan kunnen bieden aan toeristen, een ongekend succes. Dit jaar brengen maar liefst een miljoen mensen hun jaarwisseling door in een op Airbnb aangeboden woning. Het meest populair is New York, dat met 47.000 mensen het grootste aandeel voor haar rekening neemt. The Big Apple wordt op de voet gevolgd door steden als Londen en Parijs.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

En ook in onze hoofdstad is het aanbod enorm. Het begon zelfs de spuigaten uit te lopen, maar in tegenstelling tot andere steden lijkt onze hoofdstad en tevens belangrijkste trekpleister inmiddels een beleid te voeren dat redelijk werkt. Minister Kamp van Economische Zaken prijst Amsterdam voor dit beleid, dat er volgens hem voor zorgt dat met de belangen van alle betrokken partijen rekening wordt gehouden.

De gemeente Amsterdam heeft haar samenwerking met de verhuursite dan ook verlengd. Een slimme zet aangezien het fenomeen naar alle waarschijnlijkheid alleen maar groter zal worden. Maar ook de opbrengst is niet gering. Over het afgelopen jaar maakt Airbnb zo’n 5,5 miljoen euro aan toeristenbelasting over aan de stad.

Maar er zitten naast de gebruikelijke klachten van hotelexploitanten ook nog een aantal haken en ogen aan deze vorm van particulier verhuur. Zo kwam het bedrijf onlangs in het nieuws toen er in Duitsland een verborgen camera aangetroffen werd in een van de aangeboden woningen. En uit onderzoek blijkt dat zwarte Amerikanen moeilijker aan een Airbnb-woning komen.

Dit illustreert nog maar eens dat deze vorm van particulier verhuren niet geheel zonder risico is. Contact verloopt via de huurder en de verhuurder, dus aan de racisme-claims valt helaas weinig te doen.  Maar de voordelen wegen voor veel gebruikers van de site op tegen de eventuele nadelen. Het is daarom zeer waarschijnlijk dat het Airbnb-imperium zich in het komende jaar nog verder uit gaat breiden.

Onderwerpen