Spring naar de content

Doe eens 10 minuten niets, da’s goed voor de hersenen

Een bekend advies stelt dat een nachtje slapen helpt om belangrijke zaken te onthouden. Maar het hoeft niet per se zo lang te duren. Nieuw onderzoek van de University of Edinburgh toont aan dat tien minuten uitrusten in een stille kamer ons geheugen al een boost geeft.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: EOS Wetenschap

Het klopt dat onze herinneringen verankerd worden in ons brein terwijl we slapen. Maar ook als we wakker zijn kan er sprake zijn van een vorm van verankering. Een kleine time-out is al voldoende.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Voor hun onderzoek lieten de Schotse wetenschappers een groep proefpersonen twee verhalen horen. Na het eerste verhaal mochten ze tien minuten wakker uitrusten. Dat gebeurde in een stille, lege kamer met gedimde lichten. De personen hadden geen smartphone bij de hand. Na het tweede verhaal speelde ze dan weer tien minuten een spelletje ‘Zoek de verschillen’.

Tien minuten nietsdoen bleek het geheugen beter te stimuleren: zowel een half uur later als een volle week later hadden de proefpersonen het verhaal beter onthouden. Tijdens de rustperiode lieten ze hun gedachten de vrije loop, zo verklaarden de meesten achteraf.

De onderzoekers wille nagaan of die resultaten een impact kunnen hebben voor mensen met amnesie of geheugenverlies. Misschien kunnen zij hun geheugen prikkelen door op verschillende tijdstippen tijdens de dag een poos uit te rusten. De studie verscheen in het vakblad Psychological Science.