Spring naar de content

Flikker de blender nog voor 2016 uit het raam

Voor de modebewuste lezer besprak de Haagse Post in de jaren zestig opmerkelijke dameskleding in de rubriek Madame HP. Een halve eeuw later neemt HP/De Tijd de wereld voor mode en trends weer eens kritisch onder de loep. Deze week: deel twee van de doemaars en lamaars van 2016 – een kleine, geheel arbitraire greep.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Alexandra Besuijen
Foto: Flickr | Arild Andersen
Foto: Flickr | Arild Andersen

Geklooi met potlood en pauzeknop
Het is natuurlijk weer een dingetje voor baarddragende, uit een jampot drinkende, glutenvrije hipsters, maar toch: het cassettebandje is bezig aan een comeback. Ja, dat klungelige bandje, waarvan iedereen nog dozen vol van op zolder heeft staan als ze al niet in de kliko zijn beland. Dat je met een potlood moest oprollen als je de tape weer eens had losgetrokken. Waarmee je, in tegenstelling tot Spotify, uren aan het klungelen was met de pauzeknop op de recorder – nooit rechtstreeks met de opnameknop opnemen, dan kreeg je ‘glippers’! – en dan moest je het hoesje ook nog zelf tekenen. Old skool, wat u zegt, en dus inmiddels weer helemaal hot bij de 35-minners. Wel de hype maar niet de hassle? Er zijn ook usb-sticks in cassettevorm te koop. Kost wel wat, maar dan kan je je ouwe walkman op zolder laten liggen.

blenderFlikker blender uit raam
Op Twitter deed een tijdje geleden het volgende grapje de ronde: ‘Hoe geniet ik optimaal van een gojibes-tarwegrassmoothie?
'Doe alles in de blender, flikker de blender uit raam, zet koffie.'
En wat blijkt inmiddels uit diverse wetenschappelijke onderzoeken? Dat hele zogenaamde detoxen ­– ook wel, brrrrrrr, ontslakken genoemd – heeft geen enkele zin! Vooropgesteld dat je redelijk gezond bent en geen zware drugs gebruikt, is je lichaam prima in staat zichzelf te reinigen. Nee, je draagt geen kilo’s onverteerbare darmplak met je mee, die er met klisma’s of darmreinigende pillen weer uitgehaald moeten worden en ja, alcohol in bescheiden mate is goed voor je: het prikkelt bepaalde enzymen in de lever om ook andere vergiften onschadelijk te maken. Ja, na een week diëten met uitsluitend bleekselderij- en broccolismoothies ben je ongetwijfeld een paar kilo kwijt, maar dat komt doordat je jezelf een week zowat hebt doodgehongerd. Bedenk voordat je naar de detoxpilen, -thee, -drankjes en zelfs -shampoo grijpt: er is er maar eentje die hier (heel veel) beter van wordt en dat is de industrie erachter. Dat geld kan je veel beter besteden aan een lekkere fles wijn, en vooruit: een paar wandelschoenen.

BRITAIN FASHIONRibbenkast of vetrol
Er wordt al jaren gepraat om te magere modellen van de catwalks te verbannen, maar het wil allemaal nog niet lukken. Grote bladen als Vogue en een aantal mode-ontwerpers beloofden plechtig om geen gebruik meer van te maken van graatmagere meiden, maar braken die beloften alweer na een paar maanden.
Om niet langer een ongezond lichaamsbeeld te verheerlijken of anorexia te promoten, zijn in 2016 in Frankrijk modellen verplicht een gezondheidsverklaring te tonen voordat zij in de mode-industrie mogen werken. Ook bij gefotosjopte foto’s moet duidelijk worden vermeld dat het beeld bewerkt is. Overtredingen kunnen worden bestraft met een boete van bijna 60.000 euro of zes maanden op water en brood. Dat zal ze leren.
Inmiddels is er in de reclamewereld een trend de andere kant op te bespeuren: het gebruik van de zogenaamde ‘curvy’ modellen in vooral op vrouwen gerichte advertenties. Dat is an sich een goede zaak ­– de gemiddelde vrouw zal zich eerder met maat 42 identificeren dan met maatje 32 – maar laten we wel reëel blijven: het lichaam van een voloptueus, goed geproportioneerd plus size model blijft voor de meesten van ons net zo onbereikbaar als zo’n gratenpakhuisje. Je kunt er alleen wat lekkerder bij eten.

Foto: Flickr | lil'_wiz
Foto: Flickr | lil'_wiz

Ter kennisgeving
Het fietsmandje, al dan niet met bloemenslinger, is in de grote stad voortaan een absolute nono – je neemt er drie toch al schaarse fietsparkeerplaatsen mee in. Dat doe je maar lekker in de polder.
Kwa haar is ‘pittig kort’ voor dames echt een absolute don’t in 2016; een statementpony daarentegen is dan weer ‘het ding’.
Een beetje sjieke olijfolie was de afgelopen jaren het alternatief voor een flesje wijn als je bij mensen ging eten, maar in 2016 weten we dat nou wel. Doe maar een flesje avocado-olie, dé olietrend voor het komende jaar.
Voedsel­wise mogen we weer terug naar de jaren zeventig: vlaflip’s, Jellopudding, (kaas)fondue, bananasplits en een ananas met kaasprikkertjes erop.
Dat u het weet.