Spring naar de content

Zien: hoe micro-organismen elkaar opeten

Eten of gegeten worden, zo luidt een bekend credo in het dierenrijk. Van de grootste zoogdieren tot zelfs bacteriën. Wist u dat ook micro-organismen elkaar opeten? De Nederlander Wim van Egmond legde dit proces vast door een timelapse op te nemen onder de microscoop en won hiermee de hoofdprijs van de Nikon Small World in Motion-competitie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rowie van der Vliet

Wim van Egmond, curator van het Micopolitan Museum in Rotterdam, won de wedstrijd begin deze maand. Door een microscoop legde hij vast hoe een eencellig organisme (Trachelius ciliate) een smallere variant (Campanella ciliate) van zijn eigen soort consumeert. De eencelligen viste hij uit zijn eigen vijver.

Het werk van Van Egmond helpt om micro-organismen beter te begrijpen. Wie echt wil zien hoe ze leven, moet ze in actie zien, aldus Van Egmond in een persbericht van Nikon.

Vorig jaar won de curator de eerste prijs van de Nikon Small World in Motion-wedstrijd in de categorie Fotografie. Toen wist hij de mond en het hart van een bacterie vast te leggen. Zijn winnende inzending van 2014 is hier te bekijken. Hieronder ziet u de winnende video van 2015.