Spring naar de content

Van Dafne tot All Blacks: de mooiste sportmomenten van 2015

De eerste 364 dagen van 2015 zijn reeds afgesloten en terwijl we zijn begonnen aan de laatste uren, kijken we terug op de mooiste en belangrijkste sportmomenten van het jaar. Aan de hand van bewegende beelden en begeleidende tekst.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick Stet

Mathieu van der Poel, WK Veldrijden, 1 februari
Zoals de zoon van de slager wist dat hem heel wat uit te benen karkassen te wachten stonden, wist Mathieu van der Poel ook al vroeg wat zijn voorland was. Als je vader Adri van der Poel is en je opa Raymond Poullidor, dan word je met een fiets tussen je benen geboren. Van der Poel is pas twee weken 20 jaar als hij in het Tsjechische Tabór zijn naam naast die van zijn vader in de geschiedenisboeken schrijft. Terwijl de tranen zich langs de modder op zijn gezicht proberen te dringen, rijdt hij als de nieuwe wereldkampioen veldrijden over de streep.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Lionel Messi, Atlethic Bilbao – FC Barcelona, 30 mei
Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid is Lionel Messi de winnaar van de Ballon d’Or 2015. Alleen al verdiend door het doelpunt dat hij maakte in de finale van de Spaanse bekercompetitie. Steeds weten de spelers van Atlethic Bilbao het zeker: nu heb ik hem – waarbij ‘hem’ de bal of zelfs het lichaam van Messi is. Steeds is de Argentijn hen te slim af. Messi danst over het veld. Nog een tegenstander voorbij, nog een versnelling. De afronding is droog, maar in het kleinste hoekje. Feest bij FC Barcelona, feest voor de liefhebber.

Roger Federer, Wimbledon, 2 juli
Een tweener – een tennisbal tussen de benen doorslaan – is een cadeautje voor het tennispubliek. En niemand trakteert de fans liever dan Roger Federer. De Zwitser is de beste en mooiste tennisser aller tijden en bewees dit jaar nog lang niet versleten te zijn, getuige ook dit prachtige punt tegen Sam Guerrey tijdens de tweede ronde van Wimbledon. Alles wordt tot aan perfectie uitgevoerd, zoals het Federer betaamt.

Domtoren, Tour de France, 5 juli
Wie begin juli door Utrecht liep, voelde de zindering. Niet alleen door de warme deken die over de stad was gevallen, maar vooral door de aanstaande Grand Départ. Twee dagen zag de Utrechter de deelnemers aan de Tour de France langs snellen. Het absolute hoogtepunt volgde op zondag 5 juli. De Domtoren liet het volledige peloton onder zich door glijden. De Utrechters bleven trots achter.

Sepp Blatter, persconferentie FIFA, 20 juli
Een hoogtepuntenoverzicht mét Sepp Blatter, dat kan toch helemaal niet? Wel als de malafide oud-baas van de FIFA in zijn hemd wordt gezet. Blatter – op dat moment nog overtuigd van zijn eigen goedheid en nog niet voor acht jaar geschorst door ethische commissie – maakt zich op voor een persconferentie als de Britse komiek Simon Brodkin ten tonele verschijnt en de Zwitser met bankbiljetten bestrooit. Het geld is ‘alvast voor Noord-Korea 2024’. Het is het begin van het demasqué van Blatter en daarmee een absoluut sporthoogtepunt.

Max Verstappen, GP van België, 23 augustus
Als BBC-commentator en oud-coureur David Coulthard begint over de grootte van je ballen, dan heb je iets goed gedaan. Dat geldt zeker voor Max Verstappen. De jongste coureur uit de geschiedenis van de Formule I zorgt race na race voor spektakel. En de inhaalmanoeuvre bij Felipe Nasr op het circuit van Spa-Francochamps is het ultieme voorbeeld van zijn met branie gecombineerde kunde. Het levert hem naast de opmerking van Coulthard de trofee voor mooiste actie van het seizoen op.

Dafne Schippers, WK Atletiek, 28 augustus
Dat Dafne Schippers hard kon lopen, wisten de meeste mensen wel. Maar hóe hard bleek pas tijdens de wereldkampioenschappen atletiek in Peking. De Utrechtse liep naar zilver op het koningsnummer en pakte in een zenuwslopende wedstrijd goud op de 200 meter. Ze was de sportvrouw van het jaar en eigenlijk ook van het decennium, de nieuwe Fanny Blankers-Koen en de voornaamste reden om uit te kijken naar de Olympische Spelen in Rio.

Tom Dumoulin, Vuelta á Espana, 30 augustus
Een kleine twee maanden eerder was hij nog de berm in gevlogen op weg naar het Belgische Hoei, maar hersteld van een schouderbreuk komt Tom Dumoulin zo mogelijk nog sterker terug. De nuchtere Limburger verbaast de wielerwereld tijdens de Vuelta door met de beste mee de bergen op te gaan. In de negende etappe is hij zelfs Chris Froome de baas in een waar duel. Stiekem dromen Dumoulin en fans al van de eindzege in Spanje. Op de een na laatste dag gaat het mis. De grote verrassing wordt zesde. Zijn sterrenstatus is er niet minder om.

Daniel Sprong, Ottawa Senators – Pittsburgh Penguins, 15 oktober
Opeens was er sportnieuws van de andere kant van de oceaan. Nieuws uit een sport die normaal genegeerd wordt. IJshockey is hier op zijn best een sport in de marge. Maar daar gaat Daniel Sprong verandering in brengen. De jongeling maakte in het najaar namens de Pittsburgh Penguins zijn debuut in de NHL, de grootste hockeycompetitie ter wereld. Sprong maakte al snel zijn eerste goal en opeens sierde een ijshockeyer diverse sportpagina’s in zijn land van herkomst.

All Blacks, WK Rugby, 31 oktober
Het WK Rugby viel dit jaar gelijk met het drama van Oranje en de mislukte EK-kwalificatie. Het contrast tussen de lamlendige brigade van Danny Blind en de bevlogen oermensen die in Engeland om de titel vochten was enorm. Plots ontvingen rugbyclubs een stortvloed aan aanmeldingen. Jongetjes wilden veel liever Dan Carter zijn dan Robin van Persie. De oppermachtige Nieuw-Zeelanders grepen voor de tweede keer op rij de Webb Ellis Cup. De All Blacks trakteerden de toeschouwers op prachtige sport. En natuurlijk de haka.

Nederlands team, WK Handbal, 16 december
Nog vers in het geheugen, maar misschien wel de grootste openbaring van het jaar. Heel sportminnend Nederland valt voor de passie en spelvreugde van Tess, Loïs, Estavana en alle andere handbalsters die excelleren tijdens het WK Handbal in Denemarken. Ze blijven maar winnen, tot de finale waarin Noorwegen uiteindelijk toch een maat te groot blijkt. Dan zijn de harten al gestolen. Een prachtig toernooi, met de kwartfinale tegen Frankrijk als een van de hoogtepunten.