Spring naar de content

Zuipen voor Lemmy, blowen voor Armand

Facebook en Twitter stroomden vol met berichten over de dood van Motörheads Lemmy Kilmister. Ik ga je missen; bedankt voor de muziek; held; ik heb hem nog eens geïnterviewd, aardige vent; RIP – en dan een linkje naar de video van Ace Of Spades.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Klaas Knooihuizen

Ik had niet de indruk dat men werkelijk verdrietig was. ‘Hij zou doorgaan tot ie erbij neerviel, en dat heeft ie gedaan’, luidde de kop van een overlijdensbericht op muziekwebsite 3voor12. Er klinken respect en bewondering in door. He did it his way. Zoals Lemmy leefde, daar kunnen wij nog wat van leren met zijn allen.

Lemmy Kilmister dronk een fles sterke drank per dag. Hij gebruikte speed en lsd. Als je op die manier 70 jaar oud wordt, ben je een gezegend mens, merkte iemand op. Lemmy’s verslavingen werden door niemand als probleem ervaren. Het hoorde erbij. Lemmy Kilmister: rockicoon, levensgenieter.

You know I’m born to lose, and gambling’s for fools,
But that’s the way I like it baby,
I don’t wanna live for ever
(Motörhead – Ace Of Spades)

In de loop van de dag verschenen oproepen om de stad in te gaan en je helemaal klem te zuipen. Dat was mogelijk ingegeven door het eerbetoon aan Armand, ruim een maand eerder. Dave von Raven en Lucky Fonz III deelden joints uit aan tafel bij Jeroen Pauw. Even daarvoor hadden ze verteld dat Armand trots was op zijn drugsgebruik. Dat hij het zag als een vorm van autonomie. Hij ging gerust stoned achter het stuur zitten. Hij mat de kwaliteit van zijn lsd af aan het moment dat het inkickte – bij Oss of bij Arnhem. Armand wilde niet gecremeerd worden, maar per gram verkocht.

Cabaretier Dolf Jansen stak een jointje op. Of de joint stak Dolf Jansen op, dat was niet helemaal goed te zien. Jeroen Pauw kondigde af in een blauwe wolk van rook. Het was een vrolijk item. Er werd veel gelachen.

Hoe anders was dat toen begin december Scott Weiland overleed. De zanger van Stone Temple Pilots stond ook niet bepaald bekend als geheelonthouder, maar in de berichtgeving over zijn dood klonk vooral medelijden door. Hoe kan dat? Misschien was het zijn leeftijd; Weiland was ruim twintig jaar jonger dan Lemmy en Armand. Misschien de doodsoorzaak; bij een overdosis is het verband rechtstreekser. Volgens mij gaat het ergens anders om. Lemmy en Armand gebruikten drugs om de vreugde te verhogen. Weiland deed het om zijn ongeluk te vergeten. Hij zocht een oplossing en vond de dood. Laten we hopen dat Armand en Lemmy aan gene zijde een beetje op hem letten.