Spring naar de content

Binnenkijken: een Marktplaats-walhalla

Van een bezoekje aan het woonatelier tot gluren bij de buren – iedere week gaat HP/De Tijd op zoek naar opmerkelijk ontwerp en waardevol woonadvies. Deze week: de Wintersalon van Julien Rademaker vol met pareltjes van Marktplaats.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marleen Hogendoorn

Marktplaats, voor de een de plek om oude meuk van zolder te verkopen, voor de ander de plek om vintage, kunst en bijzondere designobjecten op de kop te tikken. Julien Rademaker behoort tot die laatste categorie. Zo’n vijf jaar geleden begon hij zijn blog Gevonden op Marktplaats. “Er staan zoveel mooie spullen op Marktplaats. Je moet er natuurlijk wel oog voor hebben. Het is een kwestie van goed zoeken. Vaak zien mensen door de bomen het bos niet meer. Helaas kan ik niet alles kopen wat ik mooi vind helaas, daarom startte ik maar een blog.”

IMG_6733
Veel planten in de salon. Rademaker stopt ze in oud keramiek

Andere wereld
Voor de derde keer opent hij zijn salon, nu op het KNSM-eiland in Amsterdam. Het is een tijdelijke winkel slash galerie, want alles is te koop. In het ruime pand staan de Marktplaatsfavorieten van Rademaker, aangevuld met gevonden kunst en hedendaagse kunstenaars, maar ook planten. “Ik plaats de bijzondere vondsten in de context van verschillende gestylede interieurs, als alle items bij elkaar staan ontstaat er een nieuwe wereld. Ik houd van de mix van oud en modern. De items versterken elkaar.” Wat zijn de criteria voor Rademaker om iets op zijn blog of in zijn salon te zetten? “Het gaat mij niet om design, maar om het verhaal erachter. Ik zoek naar mooie dingen. Mensen hebben vaak bij Marktplaats een associatie met goedkoop. Dat is echt niet zo, bijzondere spullen hebben een prijs. Als ik iets mooi vind, koop ik het gewoon.” Zo is het goedkoopste in de winkel een messing kandelaar van €7,50 en het duurste een schilderij van €7000,00.

FullSizeRender (6)
Messing is de trend van nu. Deze kreeft op de voorgrond kost €175,00

Kamers
De wintersalon in ingericht in verschillende ‘kamers’ met verschillende stylen zoals jaren ’50, jaren ’70, jaren ’80, Deens design en Art Deco. Maar ook Memphis Milano, een stroming uit de jaren ’80. “Ze waren anti alles, ze maakten niet functionele items zoals gebruikelijk was in die tijd. Heftige prints, vreemde vormen en opvallende kleuren horen bij die stroming.”

IMG_6528
Accessoires van de Memphis Milano-stroming. De blauwe bankjes komen gewoon uit de jaren ’90 en passen goed bij die stijl

Pastoe
Rademaker laat ook bankjes of stoelen opnieuw bekleden of spuiten, zoals deze Pastoe-stoeltjes ontworpen door Radboud van Beekum en de Gispen-stoeltjes op de grote foto. Hij heeft ze in zijn eigen ontworpen verf van een ander kleurtje voorzien.

IMG_6532
Pastoe-stoeltjes in ‘rozekwarts’ gespoten, de zelf ontworpen verfkleur van Rademaker.

Grappig
“Dit tafeltje vind ik grappig. Het blad is van marmer en de pootjes vind ik zo mooi. Het is geen design en ik heb geen idee wie het gemaakt heeft. Toch krijgt het een plekje in de winkel.”

IMG_6530
Het grappige tafeltje. De Pastoe-stoelen zijn hier zwart gespoten.

Galerie
De winkel is ook een galerie, zo hangen er schilderijen van Jordy van den Nieuwendijk. “Zijn werk past goed bij het vintage. Hij exposeerde eerder in New York en Düsseldorf, dit is de enige plek in Nederland met zo’n grote collectie van deze kunstenaar.”

IMG_6531
Het werk van Jordy van den Nieuwendijk met een collectie aardewerk

Geen verwachtingen
Elke twee weken wordt de salon weer helemaal veranderd, dus wat u hier op de foto’s ziet, kan nu alweer weg zijn. Tot slot nog een tip van de Marktplaats-master: “Goed zoeken natuurlijk en niet snel opgeven. Je kunt beter geen verwachtingen vooraf hebben, de kans is klein dat als je precies weet wat je wil hebben, dat je het dan ook vindt. Geen verwachtingen dus en open staan voor alles. Ik stop in mijn zoeksessies veel tijd, zeker wel een paar uur per dag.” De Wintersalon is heel januari nog open.