Spring naar de content

Suk blijkt meer dan die gekke Koreaan die mee mocht trainen bij Ajax

Daar stond-ie dan opeens langs het trainingsveld van Ajax: Hyun-Jun Suk. In zijn ene hand droeg hij een tas met trainingsspullen. Zijn andere hand moest hij vrij houden. Daarmee zou hij Ajax-trainer Martin Jol de hand schudden. De Zuid-Koreaan wilde de nieuwe spits van Ajax worden. En dat mocht van Martin.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

Martin Jol viel voor de charmes van de Zuid-Koreaan. Meetrainen met het eerste elftal ging vaderfiguur Jol alleen nog een stap te ver. Maar de lieve, vriendelijke Hagenees Jol was eigenlijk allang overstag. Vergelijk hem met een knuffelopa; eentje waarvan je met kerst tóch een cadeautje krijgt, terwijl de afspraak was dat niemand een cadeau zou kopen. Suk pakte het cadeau met beide handen aan.

De gelukzoeker doet het goed bij Jong Ajax, en hij maakt veel doelpunten. Jol haalt Suk al snel bij de eerste selectie. Ook het publiek is dan allang gevallen voor de charmes van de Zuid-Koreaan. Die gekke Suk, met zijn tas met trainingsspullen. Het publiek zingt hem toe wanneer hij warmloopt. Alle ballen moeten op Suk - ‘Suk, Suk, Suk,’ klinkt het dan in de ArenA.

Het avontuur van Suk in Amsterdam blijft beperkt tot het kalenderjaar 2010 - en een stukje van 2011. Suk speelt zesmaal voor het eerste elftal. In die zes (drie eredivisie, twee Europa League en een Johan Cruijf Schaal) officiële wedstrijden rent, springt en vliegt hij over het veld. Scoren doet hij niet.

Tijdens zijn Ajax-periode verwerft hij de bijnaam ‘Bruce Lee’. Op het trainingsveld, vanwege het spectaculaire aannemen van een bal. Suks been reikt hoger dan wie dan ook zou denken. In Amsterdam blijft hij echter altijd de man die zich aanbood om mee te trainen.

Suk scoort
Na Ajax probeert Suk het bij FC Groningen. In het hoge noorden gaat het hem wat beter wat. In twee jaar tijd maakt hij vijf doelpunten in 27 wedstrijden. Daarna toont Suk zijn kunsten in Portugal bij CS Marítimo (14 duels, 4 doelpunten) en CD Nacional (13 duels, 2 doelpunten). Tussendoor vult Suk zijn zakken in Saudi-Arabië bij Al-Ahli (14 duels, 2 doelpunten).

Het einde van Suk lijkt nabij. Wie immers naar het midden-oosten vertrekt, wordt doorgaans afgeschreven. Ook cultheld Suk, hoewel hij pas begin 20 is. Maar die gekke Suk bewijst het tegendeel. Hij doet het dit seizoen beter dan ooit. In Portugal, bij Vitória Setubal, heeft hij er inmiddels acht in liggen. Evenveel als zijn totale productie bij zijn laatste drie clubs.

Debuut
Suk staat in Portugal halverwege de competitie op de derde plaats in het topschutterklassement. Hij heeft al lang en breed zijn debuut gemaakt voor het nationale elftal van Zuid-Korea. Suk doet alles wat een doorsnee voetballer niet doet. Het lijkt zich eindelijk uit te betalen.

Op zijn rechterarm prijkt inmiddels een herinnering aan waar het allemaal begon: een tatoeage van het Ajaxlogo.