Spring naar de content

Black Friday: de fotoserie over Parijs die u nog niet zag

Van de aanslagen in Parijs, die vrijdag de dertiende in november, kunnen we ons allemaal een heldere voorstelling maken met dank aan alle journaaluitzendingen, krantenpagina’s, facebookberichten en tweets. Toch zullen er heel wat foto’s ondersneeuwen in de Filmrol van een iPhone, of verloren raken op rondzwervend geheugenkaartje van een fototoestel. In het geval van sommige, afschuwelijke foto’s is dat goed nieuws. In het geval van onderstaande fotoserie zou het een doodzonde zijn geweest.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

“Ik stond op het punt om vanaf een bar in Rue de Temple in het tiende arrondissement van Parijs de metro naar huis te nemen om wat te eten,” schrijft fotograaf Souhayl A op zijn website. In zijn reportage Paris: Black Friday and the Day After is te zien hoe hij op die bewuste vrijdagavond in het epicentrum van de terreur zijn fototoestel trok. “Ik hoorde plots schoten om me heen, niet ver van Place de la République. Mensen schreeuwden en renden, weg van Rue Fontaine au Roi, waar drie mannen met kalasjnikovs om zich heen schoten. Ze schoten vijf mensen op een terras van restaurant La Bonne Bière neer, vele anderen raakten gewond. Sommigen wisten veilig de metro in te komen in een staat van totale paniek.”

In de dagen na de aanslagen, waarin Parijzenaren de straat op gingen en herdenkingsplekken dichtslibden met publiek, trok A door zijn stad. “De dagen na de terroristische aanslagen was er een diepe bedroefdheid en rouw te lezen op de gezichten van de Parijzenaren. En woede. Ik zag veel Franse moslims de straten op gaan om hun solidariteit met de slachtoffers te uiten en zich te distantiëren van fanatiekelingen die in de naam van de islam onschuldige mensen doodden.”

De gehele fotoserie valt hier te bewonderen op de website van Souhayl A.

1I
Foto: © Souhayl A
1A
Foto: © Souhayl A
1B
Foto: © Souhayl A
1C
Foto: © Souhayl A
1D
Foto: © Souhayl A
1E
Foto: © Souhayl A
1F
Foto: © Souhayl A
1G
Foto: © Souhayl A
1H
Foto: © Souhayl A