Spring naar de content

Het Sportjaar 2016

10 januari
De finale van het WK Darts voor vrouwen wordt ontsierd door vier beschaafde fans uit Slowakije. De vier, die plannen zouden hebben gehad om nog voor het begin van de wedstrijd muntthee te bestellen, krijgen vermoedelijk een levenslang PDC-verbod.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Heinen

12 januari
Bij de Dakar Rally worden drie overstekende nomaden omver gereden door een Franse truck. Het incident leverde het Franse team een achterstand van bijna drie minuten op.

23 januari
René van der Gijp lacht drie dagen aan een stuk om een foute terugspeelbal tijdens de Africa Cup en wordt uit voorzorg opgenomen in de Ronald Spelbos Kliniek voor overspannen voetbalanalisten.

31 januari
Op het wereldkampioenschap Veldrijden in Heusden-Zolder wordt Mathieu van der Poel voor de tweede maal op rij wereldkampioen. De Belgische deelnemers vervolledigen de top-10. Stemmen gaan op om de sport voortaan als ‘openluchtkorfbal’ op de agenda te zetten.

14 februari
Op Valentijnsdag wordt bekend dat Peter Bosz na zes weken alweer vertrekt bij Maccabi Tel Aviv. De trainer verhuist naar het Britse Specsavers.

27 februari
Het wielerseizoen begint met een zege voor Jose de Cauwer in de Omloop het Volk. De 66-jarige co-commentator komt solo aan in Gent. Andre Meganck (ook van Sporza) wordt op geruime afstand tweede en Michel Wuyts wint de sprint voor de derde plek. Greg van Avermaet wordt vijfde.

1 maart
Op een speciaal ingelaste persconferentie maakt Cristiano Ronaldo bekend dat Badr Hari en hij ‘gewoon vrienden’ zijn.

5 maart
Op de eerste dag van het WK Curling voor junioren zakt de Nederlandse ploeg, normaal gesproken een team vol zwaargewichten, genadeloos door het ijs.
‘Een herinnering die we maar snel moeten uitwissen,’ aldus bondscoach Peter Banaan.

19 maart
Na het ontslag van Rafael Benitez duikt Jose Mourinho op bij Real Madrid. De Portugees zegt graag trainer te worden bij De Koninklijke, maar dat hij voor de komende drie seizoenen wel al verplichtingen heeft bij FC Porto, Internazionale en Chelsea.

2 april
In een Vlaamse krant verschijnt een opinieartikel over de Muur van Geraardsbergen.

3 april
Kort voor de start van de Ronde van Vlaanderen wordt bekend dat Tom Boonen zalig is verklaard. De winst is voor Maarten Tjallingii. Greg van Avermaet wordt vijfde.

10 april
Ondanks een tweede grote zege in een week tijd stopt Maarten Tjallingii met professioneel wielrennen. Als Mart Smeets hem na afloop op het Velodrome van Roubaix vraagt hoe hij het heeft geflikt, antwoordt Tjallingii: ‘Soja!’ Greg van Avermaet wordt aanvankelijk tweede, maar nadat blijkt dat hij meer dan twintig kilometer op zijn velgen heeft gereden (wat tegen de regels is), wordt hij drie plaatsen teruggezet.

11 april
Na een 5-1 nederlaag tegen Crystal Palace stelt Louis van Gaal vast dat zijn ‘eleventail grows like cabbage’.

27 april
Nadat PSV in de halve finale van de Champions League ten onrechte wordt uitgeschakeld door Bayern Munchen – schwalbe Robben – maakt directeur Toon Gerbrands bekend volgend jaar uitsluitend nog met Zuid-Amerikanen te zullen spelen.
Stijn Schaars denkt nog niet aan een vertrek.

8 mei
FC Twente slaat de Jupiler League over en degradeert in een keer naar de Topklasse. In een artikel op voetbalwebsite Catenaccio wordt onomstotelijk vastgesteld dat sterspeler Hakim Ziyech aan meer dan 100% van de laatste vijftig Twente-goals heeft bijgedragen.

22 mei
Nederlander overleeft eerste ronde van Roland Garros.
Nee, grapje.

10 juli
Duitsland wordt Europees kampioen voetbal. Analyticus Guus Hiddink stelt bij de BBC dat hij ‘not impressed’ is met het spel van de Duitsers.

14 juli
Herman van der Zandt presenteert de vernieuwde Avondetappe met een alpinopet op het hoofd en een stokbrood tussen de vingers. Halverwege de uitzending barst hij uit in een Brabantse versie van ‘Buenas noches, mi amor’.
#HermandeKermman is enige uren worldwide trending topic.

15 juli
Aad de Mos ziet #eekhoorntje tijdens het joggen op de #tankbaan. Daarna drinkt hij een #cappu.

10 augustus
Davide Rebellin wint de eerste etappe in de Ronde van de Ain en verschijnt na afloop op het erepodium met zijn drie jongste kleinkinderen. Hij is de eerste wielrenner die daartoe overgaat.

14 augustus
Usain Bolt zet een nieuw wereldrecord op de 100 meter sprint. In de Olympische finale is hij maar liefst vier seconden sneller dan zijn oude besttijd. Dagblad Tubantia publiceert een anonieme column waarin wordt gesteld dat dit ‘niet zuiver kan’.
Bolts reactie: ‘Nooit van rugwind gehoord?’

30 augustus
Tijdens de huldiging van Dafne Schippers na haar drie gouden Olympische plakken (100 meter, 200 meter en medailleslingeren) is Humberto Tan erg enthousiast.

8 september
Verrassende halve finales op de US Open: de talentvolle Zwitser Roger Federer neemt het daarin op tegen de ongeplaatste jongeling Novak Djokovic. In de andere halve finale speelt de Spaanse coming man Rafael Nadal tegen de Britse sensatie Andy Murray.

25 september
Lionel Messi verbreekt record.

7 oktober
Na de 0-3 thuisnederlaag van Nederland tegen Wit-Rusland is de maat vol voor de KNVB: Danny Blind wordt ontslagen. Directeur Bert van Oostveen voert in het grootste geheim een telefoongesprek met Blinds gedroomde opvolger, de charismatische Chelsea-trainer Guus Hiddink.

16 oktober
Greg van Avermaet wordt in Qatar wereldkampioen wielrennen.

25 oktober
Nederland krijgt een nieuwe sportzender! Vanaf vandaag kunnen biljartliefhebbers 24-7 inschakelen op Tien over Rood, de eerste zender wereldwijd die uitsluitend biljartwedstrijden uitzend. Aanbieder Tele2 zegt hoge verwachtingen te hebben van ‘Keus’, een dagelijkse show waarin Dick Jaspers biljartgerelateerde dilemma’s krijgt voorgelegd.
Biljartliefhebber Ben de Graaff is niet erg enthousiast.

12 november
Het bericht dat Halbe Zijlstra Sepp Blatter heeft benaderd voor de opvolging van staatssecretaris Martin van Rijn doet geen stof opwaaien.

12 december
Foppe de Haan maakt de eeuw af als trainer van SC Heerenveen.